Bekymret for mobilsikkerheten

Bekymret for mobilsikkerheten

Androids åpenhet kan skape problemer, innrømmer Google.

Sist ute med telefon basert på Google Android er Sony Ericsson, med sin første X10-modell. Selskapet introduserer også en programvaremodell hvor det grunnleggende styringssystemet i mobiltelefonen kan være både Android, Symbian og Windows Mobile.

- Vi vil bruke de forskjellige styrkene til operativsystemene til å designe forskjellige apparater, sa Rikard Skogberg fra Sony Ericsson under lanseringen.

Programvaremodellen kalles UX, og over operativsystemet legger Sony Ericsson et lag med tjenesteintegrering, rikt brukergrensesnitt og det de kaller "signatur-applikasjoner".

- Kundene kan skaffe seg flere applikasjoner i vår applikasjonsbutikk. Der vil det være applikasjoner som er testet og anbefalt av Sony Ericsson. Etter hvert vil det komme applikasjoner for Android fra Google. Foreløpig er det bare gratis-applikasjoner som er tilgjengelig i Norden, fortalte Gustaf Brusewitz, nordisk pr-sjef for Sony Ericsson.

X10 skal ta over for Satio-modellen når den blir tilgjengelig til våren. Kommunikasjon og underholdning er målet med enheten, som skal konkurrere med trendhype-produkter som mobiltelefonene fra Apple. Underholdning og en pekeskjerm som er litt større enn Iphones er sentralt. Grensesnitt mot sosiale nettverk og klientstøtte for Microsoft Exchange er profesjonelle elementer i telefonen.

Android åpen for angrep

Android-plattformen til Google har møtt kritikk den siste tiden blant annet på grunn av applikasjonsløsningen. Alle kan designe og distribuere hva de ønsker via Android Market, noe som oppleves som et sikkerhetsmareritt. Kritikken mot sikkerhetsdesignet i Android i seg selv har også tiltatt i styrke.

- Vi vil at utviklere skal laste opp applikasjoner uten at noen skulle hindre dem. Uheldigvis åpner dette for skadevare, sa Rich Cannings, sikkerhetssjefen for Android i august, ifølge amerikanske Computerworld.

- Mobile operativsystemer vil utvikle seg til å bli et mål for sikkerhetsangrep. Personlig tror jeg dette vil komme som en åpenbaring for dem som utvikler ondsinnet kode, la Canning til.

Blir viktigere

Sikkerhetsbransjen ser også denne utfordringen. I et intervju vi hadde med Mats Aronsson, som jobber med mobil sikkerhet globalt for Symantec, forklarte han hvorfor sikkerheten i Android er en stor utfordring, sammenlignet med andre mobilplattformer.

- En Apple Iphone er bygd som en telefon, noe som i basis er et sikkert design. Google Android skal passe et vidt spekter av bærbare enheter – inkludert mobiltelefoner. Det har også sitt utspring fra data-verdenen, og dermed kreves ekstra sikkerhetstiltak på linje med en pc, forklarte Aronsson.

Nå er ikke truslene mot mobiltelefoner veldig mange foreløpig. Det skyldes at gjeldende mobilplattformer er sikkerhetsdesignet som telefonapparater. Dette endres med data-OS som basis.

- Det trengs ikke så mange trusler mot mobiltelefoner, fordi effekten av et vellykket angrep er så mye større om det lykkes, framholdt Aronsson.

Grunnen er at dette er personlige enheter som brukerne har med seg overalt, med lyd- og bildemuligheter, og etter hvert også med bankkort-funksjonalitet. De er også unike og personlig identifiserbare, noe som gjør at angrepene vil bli mer målrettet.

Ingen Android i Nokia

Sony Ericssons hovedkonkurrent Nokia avviser at de har noen Android på gang. De holder fast på sin mobilplattform knyttet til Symbian. Men helt fast er ikke denne relasjonen likevel ikke.

- Nye løsninger blir også knyttet til Maemo-plattformen, som utvides med flere nye muligheter som passer smart-telefoner, fortelle Bjørn Egil Brekke, produktsjef Norge, til Computerworld.

Maemo-OS er åpen kildekode basert på Linux-distribusjonen Debian. Maemo er designet som et mobiltelefon-OS med flere sikkerhetsfunksjoner.

Sikkerhet