HER "SMELLER" DET: Sydhavna i Oslo er åstedet for beredskapsøvelsen "Harbourex15" den 28. april 2015. (Illustrasjonsfoto: Lars Tiede/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0))

Beredskapsøvelse i Oslo

Personer med mobiltelefon som befinner seg i øvelsesområdet kan bli pilotmottaker av ny varslingsmelding. Til sammen skal leverandøren sende ut opp mot 300.000 tekstmeldinger.

Tirsdag 28. og onsdag 29. april holdes det en stor beredskapsøvelse Harbourex15 ved Sjursøya, Ulvøya og Katten i Oslo, inkludert "kraftig røyk og utrykningskjøretøy", som vil bli synlig i store deler av hovedstaden. Direktorat for samfunnssikkerhet og bederskap (DSB) står for regien.

Røyk, men ingen ild

Sydhavna i Oslo vil være mottaker for en simulert eksplosjon, mens skoler og barnehager i området skal øve seg på evakuering tirsdagen. På onsdag skal det simuleres oljeutslipp mellom Ulvøya og Katten. Beredskapsetaten har lagt ut kart og beskrivelse av øvelsen på sine nettsider.

Oslo kommune melder at det blir stramt sikkerhesopplegg under øvelsen, men at ingen veier blir stengt. Merk at Hotell 33 på Økern skal fungere som evakuertsenter, og Oslo Plaza blir senter for påvørende under øvelsen.

300.000 tekstmeldinger

Oslo kommune har dessuten sammen med sin norske varslingsleverandør bestemt at de i anledning beredskapsøvelsen akter å pilotteste en ny varslingstjeneste.

Tjenesten er utviklet av norske Unified Messaging Systems (UMS), som oppgir i en pressemelding at de vil sende opp mot 300.000 tekstmeldinger til mobiltelefonene til personer som befinner seg i et visst geografisk område. For Oslo-øvelsen innebærer dette personer i øvelsesområdet rundt Sydhavna, og mellom Holmlia og Aker Brygge. Forhåpentligvis blir det bare to meldinger til hver mottaker.

Det skal nemlig sendes ut to meldinger. Den første ved øvelsens start, mellom 08:15 og 08:30, og nummer to ved øvelsesslutt mellom klokken 16:00 og 18:00.

Både personer med norsk og internasjonalt mobilnummer kan få disse meldingene på mobilen tirsdag.

- Viktig for oss

Espen Gylvik, administrerende direktør i UMS, forteller at selskapet i tillegg til Oslo også har pilotavtale med Stavanger kommune og Tromsø, men at tirsdagens pilottest er spesielt viktig for selskapet.

- Norge har i dag ingen nasjonal varslingstjeneste som bygger på moderne teknologi. Behovet er stort for å kunne varsle ikke bare her i Norge, men også for å varsle nordmenn i utlandet ved for eksempel katastrofer eller ulykker, sier Gylvik i en melding.

Selskapet har flere avtaler i gang utenfor Norge, og melder om over 1.000 kunder i offentlige myndigheter, nødetater, kommuner og større private selskaper. Eksempelvis er selskapet på plass med avtaler og tjenester i Sverige, Nederland, Hellas, Belgia og Kambodsja.

UMS ble etablert i 1997, teller over 100 medarbeidere, og har hovedkontor i Oslo.

Har du mottatt en slik melding? Legg gjerne igjen inntrykk i kommentarfeltet under.