Beroliger Linux-fansen

Beroliger Linux-fansen

Hevder Windows 8s bruk av UEFIs secure boot ikke vil stoppe andre operativsystemer.

I et blogginnlegg av Microsoft-utvikler Tony Mangefeste forsøker Microsoft å redegjøre for at bruken av UEFI secure boot (sikker oppstart) ikke vil låse pc-en til Windows 8.

Les mer:

Windows 8 kan blokkere Linux

Aktivert ut av esken

For Windows-kunder bruker selskapet Windows Certification Program for å forsikre seg om at maskiner som selges med Windows 8 har sikker oppstart aktivert som standard.

Årsaken er å forhindre at skadelig kode gjør endringer i sikkerhetsinnstillingene til firmwaren.

For vanlige brukere vil disse instillingene ikke være synlige, men har likevel fordelen at brukerne er godt sikret mot skadevare som boot- og rootkits.

Microsoft forsikrer at det skal være mulig å deaktivere sikker oppstart slik at man kan installere andre operativsystemer på maskinen.

Brukeren kan velge selv

- Kunden har kontroll. Sikkerheten som tilbys gjennom UEFIs sikker oppstart innebærer at de fleste brukerne vil ha sine systemer sikret mot boot-angrep. Entusiasten som ønsker å kjøre eldre operativsystemer kan selv velge å slå av funksjonen, skriver Mangefeste.

Med "eldre operativsystemer" menes hovedsaklig Windows 7 og andre operativsystemer, som for eksempel Linux.

Mangefeste legger til at brukere som velger å deaktivere sikker oppstart-funksjonen åpner maskinen sin for angrep. OEM-er kan også selv velge om de ønsker å levere maskiner med funksjonen aktivert eller ei.

- Windows arbeidet bare for å tilby god OS-støtte for noe vi tror mange forbrukere og bedriftskunder vil sette pris på, avslutter Mangefeste.

Sikkerhet