Bestemor knuser platebransjen

Bestemor knuser platebransjen

Den amerikanske musikkbransjen tapte på alle punkter mot en bestemor.

RIAA, musikkbransjen organisasjon, har stoppet rettssaken mot den amerikanske 58-åringen Rhonda CrainCrain på grunn av manglende bevis.

Crain ble saksøkt av RIAA for å ha lastet opp og ned musikk via fildelingsprogrammet Kazaa. Hun ble presset til å betale 4 500 dollar og truet med at kravet kunne bli flere hundre tusener kroner hvis hun ikke betalte.

Saken hadde flere svake sider. Ifølge forsvaret hadde Crain ikke peer-to-peer-programvare på pc-en sin. I tillegg kjenner hun ikke til musikken hun ifølge RIAA har lastet ned ulovlig. Til slutt mente advokaten til Crain at musikkbransjen allerede har fått god nok kompensasjon med de 115 millioner dollarne Kazaa har betalt. Ved å stille erstatningskrav til brukerne ville musikkbransjen da få dobbelt betalt.

Men den avgjørende feilen var at selskapet som sto bak den omstridte etterforskningen på Crain, MediaSentry, ikke hadde lisens til å gjøre sporejobben. I tillegg brukte de metoder for ip-sporing som ikke er godkjent.

Advokaten hadde gjort en såpass bra jobb at RIAA valgte å droppe søksmålet. Det er ikke første gang MediaSentry er i sentrum av pirat-saker. En dommer i Nederland avviste kravene til MediaSentry mot UPC i november i en lignende sak.

Sikkerhet