Bilhackere kan kutte bremsene

Bilhackere kan kutte bremsene

Forskere hacker bildatasystemer, med skremmende resultater.

Forskere fra universiteter i California og Washington har tatt en grundig kikk på datasystemene som brukes i dagens biler og avdekket nye måter å hacke disse på, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Ved å koble seg til en standard diagnosekontakt som fins i nyere bilmodeller, klarte sikkerhetsforskerne å skru av bremsene, forandre speedometervisningen, blåse varmluft i vifta, skru på radioen og låse dørene på bilen.

Forskningsrapporten presenteres på en sikkerhetskonferanse i Oakland i California neste uke.

Fjernstyrer bilen

Testene ble gjort ved å koble en laptop til bilens diagnosesystem og så fjernstyre dette trådløst fra en laptop i en bil som kjørte ved siden av testbilen. Slik kunne forskerne hacke seg inn i det elektroniske bremsesystemet og forhindre testsjåføren fra å bremse bilen, uansett hvor hardt han tråkket på bremsen. Bremsene kunne også låses ujevnt, med potensielt katastrofale følger for balansen til en bil i høy fart.

Poenget med forskningen er ikke å skremme bilførere, men å advare bilindustrien om å tenke på sikkerhet etter hvert som det utvikles nye og stadig mer sofistikerte bildatasystemer.

Lav risiko

Risikoen for slike angrep beskrives imidlertid som svært liten ifølge forskerne bak undersøkelsen, Stefan Savage og Tadayoshi Kohno, ved universitetene i henholdsvis California og Washington.

En angriper må ha sofistikerte programmeringskunnskaper og i tillegg fysisk adgang til bilen for å få tilgang til de integrerte datasystemene.

Men med tanke på alle de trådløse systemene med internett-tilgang som bilindustrien utvikler for morgendagens biler er dette likevel bekymringsfullt, mener forskerne.

Les om:

Sikkerhet