- Bipper overvåker barn!

Det mener Bjørn Erik Thon, som ikke ville brukt mobiltjenesten selv.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken inngikk Tele2 en avtale med det norske selskapet Bipper. Tjeneste lar foreldre kontrollere barns mobilbruk, via en applikasjon som installeres på telefonen via programvare eller SIM-kortet.

Man får også muligheten til å vite hvor barna sine befinner seg, via triangulering. "Overvåkning" brukte vi i vår overskrift.

- Dette er langt fra overvåkning, mener gründeren Silje Vallestad.

20 i måneden

Vallestad mener overvåkning utelukkende er noe negativt. Og vil naturlig nok ikke at produktet sitt skal bli forbundet med dette.

Lokaliseringen trer i kraft om barnet aktiverer trygghetsalarmen. Men Vallestad bekrefter at man også kan sjekke posisjonen utenom dette. Man får 20 gratis sjekker i måneden, videre koster det penger. Bipper-gründeren mener dette avgrenser mulighetene til å "tracke barnet", som hun sier.

Lokaliseringen skjer ved hjelp av triangulering, altså ved å regne seg frem til en posisjon ut fra hvilke mobiltårn man er koblet til, noe som kan være unøyaktig utenfor bystrøk. Men sannsynligvis vil det komme støtte for GPS etterhvert, for de som har mobiler med dette.

Ingen tyvlytting

- Hvorfor er ikke dette overvåkning?

- Jeg vil ikke kalle det det, begynner Vallestad.

- Jeg tror ikke noen ser noe positivt i det hele tatt med overvåkning. Dette er ikke spyware man installerer på mobilen til kona for å lese meldinger og se hva som skjer til enhver tid. Det er det som er overvåkning; forferdelig overvåkning. Heldigvis vil vi aldri inngå avtaler med slike løsninger.

Hun innrømmer at lokaliseringsaspektet ved tjenesten har vært vanskelig for henne. Blant annet er det mange utenlandske operatører som har etterspurt funksjoner for å lese meldinger og tyvlytte på samtaler. Men dette vil hun ikke gå med på. Tjenesten lar heller ikke foreldre se logger over samtaler barnet har hatt, bare bestemme hvem og når de kan ringe.

Selv om Vallestad ikke vil gå med på overvåkningsbegrepet, er ikke Datatilsynet i tvil. De fortalte denne uken Dagens Næringsliv at de var skeptisk til tjenesten, og gjentar overfor Computerworld at Bipper ikke er uproblematisk.

Ville ikke brukt

- Det finnes jo ingen presis definisjon på overvåkning, men jeg vil si at dette er det, forteller vår nye direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

- Jeg ser at det er et ladet begrep, hvor man ofte har uærlige hensikter og hvor det skjer i all hemmelighet, men det er jo nettopp overvåke man gjør her.

- Men må overvåkning være negativt? Er ikke dette positivt for foreldre?

- For alle som har barn, meg selv inkludert, er førstetanken at det hadde vært fint å vite hvor barnet sitt er til enhver tid. Men ungene har ikke godt av det. De er små individer som skal søke rundt og finne sine små gjemmesteder og utvide horisonten, uten at foreldrene ser dem i kortene. Det kan være fristende, men jeg ville ikke gått inn i dette.

Det er det mange andre som vil. Vallestad får henvendelser fra hele verden, og ansetter nå enda flere i sitt Bergens-baserte selskap. Snart skal hun også i nye møter med Datatilsynet for å drøfte problemstillingen.

- Det er et vanvittig kjør, forteller hun.

Hva mener du? Er Bipper uproblematisk? Kaller du slikt overvåkning? Si din mening under!