Blåskjerm på skandaleplattformen

Blåskjerm på skandaleplattformen

Kritisk maskin skal ha vært ute av drift før oljekatastrofen.

Sjefsarkitekt Michael Williams på oljeplattformen Deepwater Horizon, plattformen som i april eksploderte, drepte elleve personer og som har forårsaket massivt oljesøl i Mexicogolfen, har i et avhør i USA fortalt at datamaskinen som skulle overvåke og styre boringen har vært ute av funksjon i flere måneder.

Han ble bedt om å se på datamaskinen fem uker før eksplosjonen inntraff 20. april. Maskinen var hjemsøkt av blåskjerm, "blue screen of death". Williams har ikke identifisert operativsystemet offentlig, men begrepet blåskjerm er som regel en referanse til den tradisjonelle Windows-feilmeldingen som indikerer at noe er alvorlig galt med systemet - særlig om blåskjermen dukker opp ofte.

- Skjermen ble helt blå. Ingen data kom frem, sier han ifølge New York Times.

Dette medførte at de som boret manglet tilgang til data av kritisk viktighet.

Alarm slått av

I avhørene har Williams også fortalt om en alarm som ble slått av så personalet ikke skulle bli vekket om natta. Ifølge en uttalelse fra Transocean, som leaset plattformen til BP, hadde de ansatte lov til å stille inn alarmen slik at den ikke gikk av unødvendig for mindre, ikke-kritiske saker.

Andre innblandede som har blitt avhørt i skandalens anledning kan fortelle om en hel rekke ulike problemer, som strømbrudd og lekkasjer – i tillegg til datakrasj.

Williams har også vitnet om at en Transocean-ansatt skal ha skrudd et kritisk system for å fjerne farlig gass fra plattformen til ”bpass mode”. Da Williams stilte spørsmål ved dette, ble han irettesatt. ”Nei, den pokkers dingsen har vært i bypass i frem år. Hvorfor vil du klusse med den?” skal han, slik han husker det, ha blitt fortalt fra Transoceans arbeidsleder. ”Hele flåten kjører dem i bypass”.

Hoppet i havet

Williams har stevnet Transocean for flere millioner dollar. Han reddet sitt eget liv under eksplosjonen ved å hoppe i sjøen.

Microsoft har overfor Computerworlds nyhetstjeneste ikke ønsket å kommentere Williams vitnemål og beskrivelser av blåskjermen. Transocean har heller ikke svart på nyhetstjenestens forespørsler.

Sikkerhet