Bloggen din lagres til evig tid

Bloggen din lagres til evig tid

Nasjonalbiblioteket lagrer alt du skriver på norske nettsider. Bloggerne aner ikke hva som foregår, og Datatilsynet etterlyser strengere regler.

På Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana suser det i enorme servere. De har siden 2005 lastet ned alt innhold fra samtlige .no-domener, og det skal også lastes ned fra internasjonale domener med norsk innhold. På samme måte som Computerworlds papirutgaver lagres i vårt nasjonale bibliotek, lagres også cw.no og VG Nett. Og dagboka til 13 år gamle jenter på blogg.no.

- Men vet folk om dette? spør direktør Georg Apenes i Datatilsynet seg selv.

Ifølge han selv er svaret oftest nei. Og dette gjør han bekymret. Det var Datatilsynet som ga Nasjonalbiblioteket lov til å sanke inn det norske internett, men kun på en midlertidig konsesjon. Apenes savner en fast ordning med strenge retningslinjer.

- De fleste gir kanskje blanke blaffen, men folk burde være klar over dette, mener Apenes, som etterlyser at Nasjonalbiblioteket begynner å varsle nettets brukere.

Uvitende

Skriver du dagboka di på Blogg.no, får du ingen beskjed om at alle dine ord lagres "til evig tid" på et bibliotek. Grunnen er enkel:

- Jeg visste ikke om dette før dere ringte, sier gründeren bak Blogg.no, Rafiq Charania.

Siden hans har opp mot 5000 innlegg om dagen, ifølge han selv. Charania forteller om mange forespørsler om å slette ting som blir lagt ut, noe han da gjør. Men sletting driver ikke Nasjonalbiblioteket med.

- Da må man kunne reservere seg mot dette. Hvorfor i all verden skal de få lov til å ta vare på våre private tanker? spør Charania.

UVITENDE: Mannen bak blogg.no, Rafiq Charania, visste ikke at det brukerne hans skriver blir lagret i Mo i Rana. (Foto: Blogg.no)

- Bevisste

Det svaret har kommunikasjonsdirektør i Nasjonalbiblioteket, Tonje Grave.

- Vårt mandat er å ta vare på den norske kulturarv, og i dag er digitalt materiale en stor del av denne arven, sier hun.

De er klare på at informasjonen kun er for forskning og dokumentasjon. Grave sier at bare forskere, med sine etiske arbeidsregler, får tilgang på informasjonen. Og hun mener at folk er klar over at de deltar i en offentlig samtale når de skriver ting på nett.

- Også 13-åringer som blogger om dagliglivet sitt?

- Det er jo litt av utfordringen på nettet, og går utover den jobben vi gjør med å laste ned innhold, mener Grave, som understreker at de er svært bevisste på hvem som får tilgang på materialet.

Allikevel nekter hun ikke for at det er mange dilemmaer involvert.

- Men vi kan ikke la være å gjøre det av den grunn. Vi må ta vare på en så viktig del av vår kulturarv.

STILLER SPØRSMÅL: Direktør Georg Apenes i Datatilsynet lurer på hvor mange som vet at alt de skriver på nett blir lagret av myndighetene. (Foto: Morten Solli)

- Blotting

Datatilsynet er nå i uformelle samtaler med Nasjonalbiblioteket om hvordan ordningen skal være i framtida. Apenes liker i og for seg ordningen, men synes den er lite problematisert. Han etterlyser strenge regler for hvem som kan søke i arkivene, samt bedre varsling for brukerne. Hans erfaring er at "ingen vet om det", og at folk på nett skriver på en helt annen måte enn det folk skriver leserinnlegg i papiraviser.

- Om jeg blotter meg i spisestuevinduet, og gardinene er borte, må ta ansvar for det, sier Apenes.

- Men mange tror nå at gardinene er trukket for.

Sikkerhet