Bør Microsoft pensjonere XP?

Bør Microsoft pensjonere XP?

Analytiker mener Microsoft har en moralsk plikt til å fortsette å oppdatere Windows XP. Gartner er uenig.

I april 2014 skal Microsoft legge ned all støtte for Windows XP. Dette til tross for at det drøyt elleve år gamle operativsystemet fortsatt er i bruk på millioner av datamaskiner verden rundt.

Noen sikkerhetseksperter synes det er bra at Microsoft avslutter et kapittel og markerer slutten på Windows XP. Andre hevder at Microsoft ikke kommer til å ha noe annet valg enn å fortsatt støtte operativsystemet. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Etter at støtten for XP er lagt ned, kommer ikke selskapet til å gi ut noen nye sikkerhetsoppdateringer. Dette betyr at de som fortsetter å bruke operativsystemet er utsatt for risiko.

Alvorlig sikkerhetsrisiko

Michael Cherry fra analyseselskapet Directions on Microsoft, tror at Microsoft kommer til å tvinges til å utstede sikkerhetsoppdateringer hvis noe alvorlig skulle skje.

- Om et alvorlig sikkerhetsproblem skulle inntreffe etter at støtten er lagt ned på Windows XP kommer dette til å skape store problemer. Ikke bare for de som bruker Windows XP, men for hele Internett. Hvis det fortsatt finnes et stort antall XP-brukere tror jeg Microsoft blir tvunget til å løse problemet, sier Cherry.

Når Micosoft legger ned støtten i 2014 har selskapet opprettholdt operativsystemet i 12,5 år, nesten 2,5 lenger enn Microsofts vanlige støtteperiode på ti år.

- Ingen moralsk plikt til å fortsette XP

Alle er imidlertid ikke enige med Michael Cherry om at Microsoft har en plikt til å vedlikeholde Windows XP videre.

- Jeg tror at Microsoft må markere slutten på XP. Selskapet har holdt operativsystemet i drift lenger enn nødvendig, og de har ingen moralsk forpliktelse til å fortsette med dette, sier John Pescatore fra Gartner.

Sikkerhetseksperten Andrew Storms fra Ncircle Security er også enig.

- Jeg ser ingen grunn til at Microsoft vil endre mening i denne saken. Gjør de det nå vil de miste troverdigheten, og brukerne vil aldri oppgradere til en nyere versjon, sier Storms.

Både Storms og Pescatore mener at brukerne bare må finne seg i å oppgradere systemene sine når den tid kommer, eller kjøpe en ny datamaskin.

Les om: