- Bør pre-installere mobil sikkerhet

- Bør pre-installere mobil sikkerhet

Forbrukerrådet mener norske mobiloperatører bør ta en del av ansvaret for å sikre kundene.

Innen utgangen av året vil alle Android-telefoner som selges av T-Mobile i USA ha sikkerhetsprogram fra Lookout Mobile Security ferdig installert. Selskapet har også inngått avtaler med andre store aktører, som Sprint og Verizon, samt Telstra i Australia. Nå søker selskapet også samarbeidspartnere i det europeiske mobilmarkedet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Prinsippet er det samme som har eksister på pc-plattformen i årevis, der så å si alle nye pc-er som selges fra forhandler har en eller annen tredjeparts antivirusløsning installert.

Forbrukerrådet mener det kan være en god løsning å se på praktiske måter å forhåndsinstallere sikkerhetsprogrammer på mobiltelefoner.

- Det vil kunne få veldig store konsekvenser om man mister telefonen, og det er nærliggende å tenke at operatørene er med og tar noe av dette ansvaret ved å bidra til å sikre kunden. Det er jo ofte operatørene som likevel får alle henvendelser ved tap, så det vil også være i deres egeninteresse å sikre kunden, i tillegg til at det vil bli sett på som god service, sier Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet til Computerworld.

Ikke tvang

Han understreker likevel at det er viktig at man ikke tar fra brukerne valgfriheten, eller at vi får den samme situasjonen som på vanlige pc-er, hvor nye maskiner er fulle av programvare det ikke er sikkert brukerne vil ha i det hele tatt.

Selv om slike programmer finnes på for eksempel Android Market, vil brukerne kunne slippe å være i tvil om det de laster ned i det hele tatt er nyttig og effektivt, hvis operatøren allerede har sørget for dette og går god for programvaren. Det er jo heller ikke sikkert alle er klar over at de bør sikre seg med slik programvare, mener Nortvedt.

- Så lenge man kan gjøre dette til noe som er praktisk og enkelt å bruke, vil dette være en fin måte å gjøre brukeren trygg på, sier Nortvedt.

Det anbefales selvsagt at man har en eller annen beskyttelse installert, fordi mobilplattformen og særlig Android, som er mer åpent og lettere å angripe en Apples iOS, blir et stadig mer attraktivt angrepsmål for ondsinnede hackere i takt med at antallet brukere øker.

Mister hundre tusen mobiler

Eurosecure er en av aktørene i det norske markedet som tilbyr sikkerhetsløsninger til mobiltelefon. Christian Teien Sørensen i Eurosecure sier til Computerworld at de er på utkikk etter nye samarbeidspartnere, men at det foreløpig ikke er noen konkrete planer om samarbeid med telefonoperatører i Norge.

- I takt med økende trafikk på mobile enheter vil også farene for hackerangrep øke, men det som kanskje er mest aktuelt akkurat nå er funksjonalitet som gjør det mulig å fjernlåse eller slette informasjon på mobiltelefoner som enten blir mistet eller stjålet, sier Sørensen.

Han viser til tall fra Telenor for en tid tilbake som viste at det blir mistet rundt hundre tusen mobiltelefoner på landsbasis i året i Norge.

Markedsføringsgimmik

- Jeg tror kundene både i privat- og bedriftsmarkedet vil se på det som en fordel dersom operatørene tilbyr denne typen funksjonalitet ferdig installert, og at dette med fordel kan brukes i markedsføringen overfor kundene, sier Sørensen.

Informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, sier til Computerworld at Telenor følger utviklingen nøye, men at selskapet ennå ikke har gjort noen avtaler med leverandører innen dette området.

Les om:

Sikkerhet