Borettslag med smartteknologi

Borettslag med smartteknologi

Stekeovnen vil skjønne når pizzaen svis i kommende Årvoll Senter borettslag.

Tiden i studenthybel på Songsvann i Oslo huskes med blandet fryd. Det var i all hovedsak en fin tid, men minimum èn gang i uka var var jeg garantert å bli forstyrret av brannalarmen.

Igjen og igjen hadde noen glemt en kokende kjele med vann på komfyren eller latt pizzaen stå litt for lenge i ovnen.

Da var det bare å komme seg ut til brannvesenet hadde vært innom og sjekket.

Smart hjerne stopper brann

Dette slipper du å tenke på dersom du skaffer deg leilighet i nye Årvoll Senter borettslag. Der skal nemlig alle leiligheter utstyres med smartteknologi som skal forhindre tørrkoking og kølsvarte pizzaer, melder Aftenposten.

Sikkerhetspakken som installeres som standard i alle leilighetene i borettslaget monitorerer elektrisitet og vanninntaket til boligen, og stenger tilførselen dersom den merker at noe ikke virker slik det skal.

- Hver enkelt leilighet har en boks i garderobeskapet, en "hjerne" som tenker for hver leilighet. Denne tar i mot signaler fra følere i leilighetens komfyr, vannrør, inngangsdør og vinduer, sier Eirinn Rørmark, HMS-rådgiver i boligbyggelaget Usbl.

Hver enkelt beboer kan også tilpasse instillingene i sine "hjerner" etter behov.

- De som har badekar i stedet for dusj, kan for eksempel plotte inn hvor mange liter badekaret tar, og legger inn en sperre hvis vannet renner lenger enn det, sier Rørmark.

Hun legger til at systemet også er en stor fordel for forsikringsselskapene ettersom alle hendelser blir logget og kan hentes frem ved behov.

Styres sentralt

En sentral i borettslaget overvåker husalarmer, vann- og elektrisitetstopp.

- Dersom skade oppstår eller er i ferd med å oppstå, sørger sentralen for å gi beskjed til riktig kilde slik at skade begrenses eller unngås, sier Vera Houck, prosjektleder i Usbl.

Hun forteller videre at disse sikkerhetstiltakene vil redusere borettslagets forsikringskostnader med 40 prosent, og at dette vil komme beboere til gode i form av lavere felleskostnader.

- Et sikkert hjem er synonymt med lavere forsikringspremier, som igjen betyr lavere felleskostnader. Den dagen dette blir standard, vil det bety store private og samfunnsmessige besparelser, sier Houck.

Årvoll Senter borettslag er det første i landet med en slik sikkerhetsløsning, ifølge Usbl.

Borettslaget har byggestart i oktober, og skal etter planen være klart til innflytting våren 2013.

Les om:

Sikkerhet