Bot for sniklesing av ansattes epost

Bot for sniklesing av ansattes epost

Museum må punge ut etter å ha snoket i eposten til sykemeldt.

Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim får en bot på 15.000 kroner etter å ha skaffet seg urettmessig tilgang til en langtidssykemeldts epost.

Det var i mars Datatilsynet mottok klagen fra den langtidssykemeldtes fagforening. Museet hadde ansatt en vikar og gitt vikaren passordet til den omtalte epostkontoen, uten at den sykemeldte ble varslet, og til tross for at epostadresssen var basert på den sykemeldtes navn. Vikaren fikk bruke denne eposten som sin egen.

- Vi har vurdert overtredelsen som alvorlig, sier Hågen T. Ljøgodt, juridisk rådgiver i Datatilsynet, til Adresseavisen.

Ledelsen på museet har fire uker til å komme med tilsvar før endelig vedtak fattes, skriver Adressa.

- Grenser til sjikanerende

Ljøgodt laster ikke vikaren for lovbruddet, men mener arbeidsgiveren burde håndtert saken annerledes. Han forteller at museet trengte tilgang til forretningsepost som lå i epostkassen til den sykemeldte, og mener de da burde gått sammen med den sykemeldte.

- De hadde ikke nødvendigvis onde hensikter, men håndterte saken på en klønete måte, sier Ljøgodt.

I et brev til museet skriver Datatilsynet at fremgangsmåten som har blitt benyttet er "svært lite personvernsvennlig, på grensen til det sjikanerende og utgjør et klart brudd på regelverket".

- Måtte drive butikk

Museumsdirektør Jan-Lauritz Opstad kjenner seg ikke igjen i Datatilsynets beskrivelse av overtredelsen.

- For meg er det veldig fremmed. Helt fremmed i denne sammenhengen. Det var rett og slett for å holde i gang butikken til museet. Jeg har ingen interesse av å vite hva folk skriver i personlige mailer, sier direktøren til Adressa.

Han er dog enig i at den sykemeldte burde blitt informert.

- Det ble ikke gjort, for det skjedde sånn i hui og hast. Vi skulle innhentet tillatelse.

Opstad hevder han har beklaget overfor den sykemeldte. Eposten er like fullt fremdeles i bruk av vikaren.

– For å drive butikken videre måtte vi inn og se på bestillinger, leveringer og så videre. Regnskap og oppgjør til kunstnere og alt mulig ligger på den mailen. Vi har hatt en politikk her, siden vi er så få, at om vi bare kan gå inn og sjekke mail hvis noen ikke er til stede. Hvis jeg er borte, så får også de andre sjekke mailen min om de trenger det, forteller Opstad.

Sikkerhet