Bøter for epost-snoking

Nye regler gjør det svært vanskelig for sjefen å få lov til å lese eposten din.

Publisert Sist oppdatert

Et forslag til nye regler om arbeidsgiveres rett til innsyn i arbeidstakeres epost ble sendt ut på høring i går. Ifølge Datatilsynet innebærer de nye reglene at Redningsselskapet likevel vil bli dømt for straffbare handlinger.

Forslaget innebærer en tydelig grenseoppgang av hva en arbeidsgiver kan og ikke kan tillate seg i forhold til arbeidstakerne, når det gjelder innsyn i epost og annen elektronisk kommunikasjon.

- Det viktigste er at vi nå får fastlått i lovform at arbeidsgivere i utgangspunktet ikke har noe i de ansattes epostkasse å gjøre, sier seniorrådgiver Astrid Flesland, seniorrådgiver i Datatilsynet, til Computerworld.no.

Mens partene i arbeidslivet, og Datatilsynet, i dag må fortolke reglene i Personopplysningsloven, er de nye reglene helt konkrete i forhold til typiske problemstillinger når det gjelder epost.

- Mindre ubehag

For eksempel blir det ikke lenger anledning til å be en ansatt om å gi samtykke til innsyn i epost.

- Du skal slippe som arbeidstaker å komme opp i ubehagelige situasjoner der du kommer opp i valg mellom pest eller kolera. Blir du bedt om å gi samtykke, kan det være veldig vanskelig å si nei, selv om du ikke har noe å skjule, sier Flesland.

Ifølge Flesland er det flere større saker om arbeidsgivers lesing av ansattes epost, som har utløst behovet for endringer i lovverket. Foruten Personopplysningsloven blir også Arbeidsmiljøloven berørt, ved at en henvisning til av personvernreglene skal innarbeides i ny lovtekst.

Samtykke bortfaller

Ifølge Flesland er det flere større saker om arbeidsgivers lesing av ansattes epost, som har utløst behovet for endringer i lovverket. Foruten Personopplysningsloven blir også Arbeidsmiljøloven berørt, ved at en henvisning til av personvernreglene skal innarbeides i ny lovtekst.

I stedet for dagens praksis med skjønnsvurderinger og forespørsel om samtykke, får den nye loven et sett med konkrete unntak der arbeidsgiveren kan be om innsyn.

Det gjelder ved mistanke om at eposten kan ha straffbart innhold, inngår i straffbare handlinger eller medfører grovt brudd på regler som gjelder for arbeidsplassen.

Men selv i slike tilfeller skal "eier" av epostkassen ha uttalerett og kunne kreve tilstedeværelse ved gjennomsøkingen. Det blir også mulig for arbeidsgiver, under spesielle vilkår, å kreve innsyn i virksomhetsrelatert epost ved lenger fravær eller ferie.

Kan gi bøter

I dag må arbeidstakere gå veien om politianmeldelse for at en arbeidsgiver skal kunne straffes for brudd på regler om epost-innsyn. Datatilsynet kan riktignok komme med pålegg etter henvendelser, men har ingen konkrete sanksjonsmidler. Det blir det en endring på.

- De nye reglene gir Datatilsynet anledning til å legge overtredelsesgebyrer direkte, uten at det foreligger en anmeldelse, sier Flesland.

Det betyr at du som arbeidstaker for eksempel kan ta en telefon til Datatilsynet, dersom du opplever klare brudd på de nye innsynsreglene. Flesland tror dette vil gjøre det enklere for ansatte å melde fra, siden slike saker sjelden prioriteres av politiet.

Ny sak

Saken mot Redningsselskapet og lederen Monica Kristensen Solås, ble tidligere i høst henlagt, etter at statsadvokaten ikke fant det bevist at straffbare handlinger var begått.

- Ville saken mot Redningsselskapet fått et annet utfall med de nye reglene?

- Ja. Saken mot redningsselskapet skal uansett vurderes etter de reglene som gjelder i dag. Det er Datatilsynets oppfatning at Riksadvokaten vil måtte komme til et annet resultat enn statsadvokaten og at henleggelsen vil bli omgjort

De nye lovreglene har høringsfrist i januar og vil trolig bli innarbeidet i gjeldende lov fra juli 2007. Lovutkastet er lagt ut her .