- Bruk hodet

- Bruk hodet

BEDRIFTSTIPSET: Country Sales Manager Mirnes Dinarevic i Symantec gir deg sine beste råd for å sikre deg mot nettkriminalitet. Å bruke hodet er ett av dem.

- Uansett hva slags fantastiske tekniske løsninger som er tilgjengelig, så kan de ikke gi meg full beskyttelse om hjernen ikke er på, mener Dinarevic til IT-Bransjen.

Hacking av kontoer

Han forteller at Nortons rapport, Norton Cyber Crime, viser at det er pc-virus og skadelig kode som er mest vanlig å bli rammet av.

- Andre vanlige former for nettkriminalitet er nett-trakassering og hacking av kontoen på sosial nettsider. Men rapporten viser også at nettkriminalitet via mobiltelefoner blir mer vanlig, sier han.

Velg nettverk med omhu

Dinarevic ønsker å komme med tips basert på resultatene i rapporten og nevner først backup.

- Gjør backup av viktig informasjon og legg det et sikkert sted, hvis du skulle miste din bærbare enhet eller ha innbrudd hjemme, sier han.

Det er også viktig å passe på hvor du surfer i trådløse nettverk, og unngå å gå inn på sensitive ting på for eksempel internettkafeer.

- Vær selektiv når du benytter trådløse nettverk på reisen. Benytt deg av hotellets eller mobiloperatørens offisielle trådløse nettverk. Hvis du bruker jobb-pcen på ferien, benytt VPN-tilkoblingen slik at du anvender jobbens sikkerhetsbeskyttelse, sier han.

Sterke passord

Dinarevic mener det er viktige å beskytte den bærbare enheten med oppdaterte sikkerhetsprogrammer og patsjer, som er sikkerhetstillegg som kommer etter at produktet er produsert.

- Installer sikkerhetsløsninger på din bærbare enhet, som for eksempel Norton Internet Security 2011 eller Norton 360. Beskytt også din smarttelefon med for eksempel Norton Mobile Security for Android, som gjør at du fjernstyrt kan låse og rense telefonen hvis du skulle miste eller bli frastjålet den, sier han.

Et kjent sikkerhetstiltak er også å bruke sterke passord, som består av sifre, bokstaver og spesialtegn. Du bør øgså beskytte smarttelefonen og nettbrettet ved å aktivere passord-funksjonen.

To brukerprofiler

Det siste tipset fra Dinarevic er å ha to brukerprofiler på pc-en. En som administrator når du installerer programvare og liknende, og én bruker med begrensede rettigheter.

Når du for eksempel shopper på nett hindrer du da at virus og trojanere fanger opp dine rettigheter som administrator, avslutter han.

Les om:

Sikkerhet