Bryr oss ikke om mobile trusler

Bryr oss ikke om mobile trusler

Mobilbrukere gir blaffen i nettrusler og passordbeskytter ikke telefonen.

De siste tre årene har 500.000 nordmenn mistet mobilen. Likevel er det 2,7 millioner som ikke passordbeskytter den, viser en undersøkelse gjennomført av Mobildata. Det tilsvarer 80 prosent av de som ble spurt.

Her til lands er vi i verdenstoppen når det gjelder bruk av smarttelefoner. Den brukes til stadig flere jobb- og privatformål. I august brukte for eksempel over 147.000 av Telenors abonnenter Facebook, og mange bruker også banktjenester via mobilen. Fire av ti oppgir at de har privatinformasjon de ikke ønsker skal komme på avveie på mobilen. Men likevel velger altså svært få å initiere det enkleste sikkerhetstiltaket - passordbeskyttelse.

Les også: Derfor bør du være paranoid

- Mobilen brukes stadig mer som en liten pc, og uten sikkerhetstiltak er den som en åpen dør til brukerens privat- og yrkesliv. Sikkerhetstiltak for mobiltelefoner bør være like obligatorisk som virusprogrammer og brannmur på pc, sier kjedeleder Espen Takla i MobilData.

- Langt fra risikofylt

En annen undersøkelse av smarttelefonbrukere, gjennomført av Trend Micro, viser at folk er mer bekymret for å miste kontaktinformasjon enn for skadelig kode. Trend Micros Norden-sjef Kudret Karan, mener undersøkelsen like godt kan gjelde norske brukere.

Les også: Så mye elsker folk mobilen

- Disse resultatene kommer som en påminnelse om at det er langt ifra risikofritt å surfe med mobiltelefonen. Vi forventer at smartphone-trenden vil komme ordentlig i gang i Norge de neste månedene og dermed også vil bety økt risiko forbrukerne.

Undersøkelsen viser blant annet at 44 prosent av respondentene mener at det er like sikkert eller sikrere å surfe på mobiltelefonen som på hjemme-pc-en.

Folk surfer, sender tekstmeldinger og laster ned, uten å bekymre seg for nettfiske eller nettsider med ødeleggende innhold. Siden Iphone-brukere surfer mest, er disse mest utsatt.

Mobildata har sikkerhetstips til privatbrukere og bedriftsbrukere, les tipsene på neste side!

Sikkerhet