Carrier IQ er en storspion

Carrier IQ er en storspion

Forhåndsinstallert analyseprogram snapper opp Android-brukernes tastetrykk.

Carrier IQ, et analyseprogram for mobiltelefoner som er installert på et nisifret antall smarttelefoner i verden, er avslørt for storstilt informasjonsinnhenting fra brukernes telefoner.

Selskapet bak, som også heter Carrier IQ, har sørget for å få programvaren inn i millioner av særlig Nokia, Android og Blackberry-smartmobiler.

Og det nesten er umulig å bli kvitt den, skriver Forbes.

Sender tastetrykk over nettet

Programvaren ble oppdaget av Trevor Eckhart, en 25-år gammel systemadministrator fra Connecticut, USA.

Hans analyse av Connect IQs instruksjonsvideoer og debugging av hans egen HTC Evo viser at programvaren snapper opp hvert eneste tastetrykk i tillegg til lokasjonsdata og annen informasjon.

Informasjonen kan potensielt tilgjengeliggjøres for Carrier IQs kunder.

I en video demonstrerer Eckhart hvordan etthvert tastetrykk blir sendt til den skjulte programvaren før hver samtale, tekstmelding eller internettkommunikasjon.

Han har funnet den skjulte programvaren på Samsung, Nokia og RIM-enheter. Selskapet selv hevder å ha installert programvaren på over 140 millioner enheter.

Carrier IQ svarer

Carrier IQ har lagt ut et offentlig svar til beskyldningene på sitt nettsted (PDF).

I meldingen skriver selskapet at de slettes ikke snapper opp tastetrykk eller tilbyr verktøy for overvåking og sporing av brukere. Selskapet fortsetter med å fortelle at de heller ikke har planer om å utvikle slike verktøy i fremtiden.

Riktignok innrømmer samtidig selskapet at de samler inn og mottar informasjon, men at denne ikke selges eller på annen måte misbrukes.

Informasjonen skal være kryptert, og blir lagret i egne systemer, og i systemene til mobilleverandører under kontroll av Carrier IQ.

Kritikere sier at selv om informasjonen blir anonymisert før den sendes til Carrier IQ, betyr ikke det at de ikke har brutt loven for telefonavlytting (Eng. wiretapping ).

Åpner for gruppesøksmål

Jussprofessor Paul Ohm ved University of Colorado Law School mener Carrier IQs programvare åpner for et gruppesøksmål på grunnlag av føderal lov om telefonavlytting.

- Dersom Carrier IQ har fått produsentene til å installere hemmelig programvare som gjør opptak av tastetrykk i tekstmeldinger og på internett og sender denne informasjonen tilbake til ett sted, er det høyst sannsynlig at det kvalifiserer som avlytting, sier Ohm til Forbes.

Han legger også til at det åpner for muligheten for gruppesøksmål.

- I løpet av de neste par dager eller uke kommer noen til å saksøke, og da kommer selskapet til å finne seg selv i en svært kostbar rettsak, sier Ohm til Forbes, og legger til at "det er nesten garantert".

Se video: Trevor Eckhart demonstrerer hvordan Carrier IQs programvare virker - Carrier IQ Part #2

Les om:

Sikkerhet