Chrome Frame-krigen fortsetter

Chrome Frame-krigen fortsetter

IE8 blir ti ganger raskere, men Mozilla støtter Microsoft mot Google.

Forrige uke lanserte Google et plugin kalt Chrome Frame til Microsofts Internet Explorer (IE), angivelig for å gi IE støtte for HTML 5 og kjappere javascript.

Det Chrome Frame gjør, er strengt tatt å legge seg inne i IE og gi Microsofts nettleser innebygd Google Chrome på nettsider som har lagt til rette for dette.

Microsoft slo kjapt tilbake mot grepet og mente det medførte en rekke utfordringer relatert til sikkerhet.

Nå ruller saken videre.

For det første viser tester fra Computerworld USA at Chrome Frame faktisk gjør IE 8.0 kjappere – nærmere bestemt 9,6 ganger kjappere i tester med Sunspider benchmark-suite.

Dermed blir IE 8.0 like kjapp som Googles nettleser Chrome 3.0. Chrome 3.0 ble nylig kåret av Computerworld USA til «kjappeste nettleser».

Microsoft har på sin side uttalt at javascript-målinger gir et feilaktig bilde, ettersom surfing som sådan ikke utelukkende handler om javascript.

Bjeffer tilbake

Google slår nå også tilbake mot kritikken Microsoft har reist mot Chrome Frame som gjelder svekket sikkerhet. Google mener snarere tvert i mot bruk av Chrome Frame øker sikkerheten til IE.

- Å besøke sider med Google Chrome Frame inkludererer Google Chromes sikkerhetsfunksjoner for IE-brukere. Deriblant sterk sikkerhet mot nettfiske og ondsinnede programmer, som mangler i IE 6.0, robust sandkasse-teknologi for IE6 og på Windows XP, og forsvarsmekanismer mot nettrusler som dukker opp for få dager heller enn måneder av gangen, sier en talsperson for Google.

Med sandkasse referer talsmannen til et sikkerhetslag mellom selve operativsystemet og nettleseren. IE7 og 8 inkluderer riktignok tilsvarende teknologi de kaller «protected mode», men denne fungerer kun med Windows Vista og Windows 7.

- Chrome Frame ble designet med sikkerhet i tankene fra starten. Vi anbefaler riktignok brukere å benytte en moderne, nettstandard-lydig nettleser som Firefox, Safari Opera eller Chrome heller enn et plugin, men for de som ikke følger dette rådet er Chrome Frame designet for å gi bedre ytelse, sterk sikkerhet og flere valgmuligheter til alle versjoner av IE, forteller talspersonen.

Blant annet skal Chrome Frame ifølge talspersonen motta sikkerhetsoppdateringer automatisk på samme måte som for Chrome, og dermed slår Chrome tilbake mot et av Microsofts argumenter i deres retorikk. I tillegg undersøker Google for tiden hvorvidt Chrome Frame, slik Microsoft hevder, setter IEs innebygde sikkerhetsfunksjoner ut av spill.

Men også Mozilla kaster seg inn i debatten. De omtaler Google Chrome Frame som en nettlesersuppe. Les videre på neste side!

Sikkerhet