Colossus gjenoppstår

Colossus gjenoppstår

Colossus, verdens første elektroniske datamaskin som knekte tyske koder under krigen, kjører etter flere år i dvale.

Maskinen kommer aldri til å kjøre Windows, heller ingen andre av dagens operativsystemer for den saks skyld. Colossus har likevel blitt bygget opp igjen ut fra én enkel tegning og en håndfull fotografier. Mannen bak er entusiasten Tony Sale fra National Museum of Computing.

Fordi det var så lite dokumentasjon, har det tatt Sale 14 år å bygge opp igjen maskinen. Datalagringen er tape-basert, og prosessoren består av 2.600 radiorør.

Colossus brukes nå igjen til det samme som den ble brukt til den gangen: dekryptere tyske meldinger i 1944. Hurtigheten sammenlignes også med moderne datamaskiner, og man skulle tro at det var opplagt at de nyeste er de beste. Men Sale sier til BBC at dette er langt fra sant, fordi Colossus ble bygget nettopp til dette formålet, noe som gjør den langt raskere enn en ”normal” maskin, skriver Techworld.

Colossus ble laget av en ingeniøren Tommy Flowers, som brukte sin fritid utenfor postvesenet til å lage den. Den første tok 11 måneder å bygge. Totalt ble 10 maskiner bygget for å dekryptere meldinger. Etter krigen beordret Winston Churchill at alle skulle destrueres av sikkerhetshensyn.

Les om:

Sikkerhet