Conficker går snart i lufta

Conficker går snart i lufta

Idet ormen begynte å tjene penger, kan den sprenge seg selv i lufta. Men faren er ikke over.

"Snart smeller mystiske Downadup" meldte vi i mars.

Tanken var da at ormen Conficker/Downadup, som har spredd seg til millioner av maskiner over hele verden, snart ville begynne å gjøre noe mer enn å bare spre seg.

Men det viser seg at "smellet" kan bli mer bokstavelig enn først ventet.

Conficker.e

Flere sikkerhetseksperter sier nemlig at Conficker mest sansynligvis vil eksplodere snart.

Allerede 5. mai kan ormen sprenge seg selv i luften, ifølge blant andre F-Secure, Trend Micro og SecureWorks.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for Conficker-smitte

Det er den fjerde versjonen av ormen som skal inneholde disse instruksjonene; Conficker.e. Om du lurer på hvor det ble av Conficker.d, har denne aldri eksistert. E-betegnelsen skal være resultat av uenigheter blant sikkerhetsfolkene.

Ikke slutten

- Den kommer rett og slett til å selvdestruere, forteller Mikko Hypponen, forskningssjef hos F-secure, til Techworld.com.

Hvorfor, vet ingen bortsett fra de som har laget ormen. En teori er at orm-versjonen ikke fungerte godt nok, og dermed må vekk. En annen at det hele er et tiltak for å forvirre sikkerhetsbransjen.

Uansett: Ikke tro at dette er slutten på Conficker. Ikke alle har den eksploderende versjonen.

Tjener penger

Nytt er også at Conficker har begynt å generere penger i kassen for bakmennene. Inntil nå har ormen bare spredd seg uten å gjøre noe direkte skade på ofrene.

Nå har den begynt å sende folk til falske antivirus-sider på internett. Ofre får beskjed om at de er infisert av Conficker, noe som forsåvidt stemmer, men de får så beskjed om å kjøpe falsk programvare som SpywareProtect, såkalte scareware eller fraudware.

Dette kan være bare starten på det som kan bli et finansielt eventyr for de som har laget ormen. Svært mange er smittet, og dermed kan man tjene gode penger på å leie ut botnettet eller misbruke det selv.

Et nyoppdaget botnett med 1,9 millioner maskiner skal kunne gi bakmennene opptil 1,3 millioner norske kroner hver dag.

Les om:

Sikkerhet