Cyber-allianse for Georgia

Cyber-allianse for Georgia

Polen og Estland bistår landet i å bekjempe dataangrep og påse at informasjonen flyter fritt.

Nettsidene til georgiske myndigheter er rammet av dataangrep under krigen i landet. Nå kommer Polen og Estland til unnsetning.

Estland har sendt to eksperter fra landets nasjonale koordineringssenter for alvorlige dataangrep (CERT) til Georgia, for å bistå myndighetene med å holde nettverket i gang under den ustabile situasjonen med Russland. Det er nå fremforhandlet en fredsavtale med Russland, men det hevdes likevel at russiske tanks ikke har trukket seg helt ut.

LES OGSÅ: Nettangrep mot Georgia

Polen lar Georgia bruke presidentens nettsider for å få ut informasjon om krigen med Russland, som fredag gikk til angrep for å få Georgia ut av Sør-Ossetia. Estland drifter nå også nettsidene til Georgias utenriksdepartement, som har vært under konstant angrep de siste dagene.

Da Computerworld gikk inn på nettsidene til Georgias president onsdag kl. 10 var det ikke mulig å komme inn.

Det er første gang man ser dataangrep mot en nasjon med slik tydelighet i en krigssituasjon.

- Vi har flyttet sidene. Jeg vet at det er flere som følger mediene og er interesserte i å vite hvor, så vi opplyser ikke om hvor driften skjer, sier informasjonssjef Katrin Pärgmäe i Estlands IT-senter.

Samarbeidet mellom statene bak det tidligere Jernteppet forsøker å komme pro-russiske hackergrupper til livs, som skal stå bak flere politisk motiverte angrep i Estland, Litauen og Georgia i den siste tiden.

LES OGSÅ: Dømt for Estland-angrep

Georgia har blitt utsatt for massive tjenestenektangrep i løpet av sommeren. NSM NorCERT, som er det norske overvåkningssenteret, følger situasjonen tett og er i beredskap, men kan så langt ikke se at noen norske pc-er er misbrukt i et angrep.

- Vi har ikke registrert norsk aktivitet knyttet til konflikten, sier assisterende direktør Christophe Birkeland i NSM.

NSM kan så langt ikke si at det er Russland som står bak angrepene, men kan heller ikke utelukke det. Birkeland mener krigføringen i større grad vil bli ført på et informasjonsteknologisk nivå.

- Det er et interessant tilfelle. Vi så det i Estland, men det er første gang jeg har sett det i en krigssituasjon. Dette er noe man må regne med i en krigs- eller konfliktsituasjon, aktørene vil forsøke å påvirke nettverket. Det er et nytt verktøy de har i kassen, sier han.

NSM holder norske myndigheter oppdatert om konflikten. Det er så langt ikke blitt bedt om NSM-bistand fra Georgia, og det vil i så fall være noe politiske myndigheter må ta stilling til, sier Birkeland.

LES OGSÅ: Nato-senter for virtuell krig

Saken ble oppdatert 13.8.2008 kl. 13.15.

Les om:

Sikkerhet