Dagbladet senket av tyrkiske hackere

Dagbladet senket av tyrkiske hackere

Både Dagbladet og VGs nettaviser gikk ned for telling i går kveld.

- Tyrkisk hackerangrep mot DB.no, vi jobber på spreng med å komme opp igjen, kvitret en tydelig stresset utgavesjef for Dagbladet.no, Eugene Brandal Laran, i går kveld.

Det viste seg at avisa, som har skapt rabalder den siste tiden etter å ha trykket Muhammed-karikaturer, i 19:30-tiden ble tjenestenektsangrepet (DDOS - distributed denial of service) av en rekke tyrkiske ip-adressser samt en rumensk ip. Forsøk på å nå Db.no timet ut, og det samme gjaldt ping-forespørsler.

Ifølge Brandal Laran fikk Dagbladet beskjed fra Basefarm om at rotfilsystemet på avisas server kjapt ble fylt opp, og at det i feilloggen lå en rekke mod_gzip-feilmeldinger. Etter hvert som de fikk sperret ip-adressene ble avisa sakte, men sikkert tilgjengelig igjen.

- Da har vi kontrollen igjen, og jeg logger av noe mer svett enn på en vanlig vakt, twitret Brandal Laran etter at dramaet var over.

Konstituert redaktør for Dagbladet, Lars Helle, vil ikke spekulere i om angrepet har noe med trykkingen av Muhammed-tegningene.

- Jeg forstår spørsmålet, men er ikke spesielt konspirativt anlagt. Jeg velger å tro at det skyldes andre forhold, inntil det motsatte er bevist, sier Lars Helle til sin egen avis.

Omtrent samtidig som Dagbladets nettavis gikk ned, gikk Vg.no ned for telling, men til forskjell var siden både mulig å pinge og nå. Det lå feilmeldinger i stedet for saker på siden, som etter hvert ble erstattet av en beskjed fra driftssjef Audun Ytterdal.

- Vi vet ikke per nå om vi er en del av DDOS-angrepet til Dagbladet eller om det er noe annet.

For VGs del ble det i 22-tiden konkludert med at det ikke var snakk om hackerangrep. Problemene skyldtes en feil i VG Netts nettverksbaserte lagringssystem, skriver avisa selv.

Les om:

Sikkerhet