Dansker vil stoppe Bankid

Dansker vil stoppe Bankid

Cryptomathic saksøker BBS for patentbrudd og krever 40 millioner.

Det danske selskapet Cryptomathic mener Bankenes Betalingssentral (BBS) bruker deres patent for elektroniske signaturer i Bankid, skriver Dagens Næringsliv.

Bankid har over 2,5 millioner sertifikater ute, og er Norges mest brukte eID-løsning. Cryptomathic krever at løsningen begrenses kraftig, og krever også 40 millioner kroner i erstatning.

- Cryoptomathic søkte patent på oppfinnelsen i august 2001. Patentet er innvilget i Norge, Europa og vil bli innvilget i USA, forklarer Cryptomathics advokat i saken, Øystein Flagstad i Grette & Co., overfor DN.

Cryptomathic krever ikke at absolutt all bruk av Bankid skal opphøre her til lands, som ville fått voldsomme konsekvenser for nettbanker. Men løsningen brukes også til elektronisk signering, for eksempel til lånepapirer, barnehagesøknader og i budrunder på eiendom. Det er altså alt annet enn nettbankbruken Cryptomatic vil stoppe.

les også.

Fujitsu: - Ipad er vår!

- Selskapet var i 2001-2002 med i konkurransen om å levere system for e-signatur for det norske markedet, men BBS valgte en annen leverandør. Så bruker BBS en løsning som Cryptomathic har patentert, sier advokaten, som tror krypteringsselskapet har en god sak.

BBS mener det ikke er et patentbrudd, og har svart med motsøksmål for å få patentet kjent ugyldig.

- Vi mener at Bankid-teknologien ikke er basert på et patentinngrep, fordi Bankid-løsningen følger en annen fremgangsmåte enn den som er patentert, sier BBS’ informasjonssjef Sigbjørn Larsen til DN.

Saken avgjøres i retten i februar, og BBS vil ikke gi ytterligere kommentarer før saken er avgjort.

Sikkerhet