Datakrim større enn dop

Datakrim større enn dop

Sikkerhetsindustrien er frustrert over manglende oppmerksomhet fra det offentlige mot milliardindustrien.

Det er beregnet at datakriminalitet har en årlig verdi på 105 milliarder dollar, eller over 600 milliarder kroner. Den passerer således narkotikahandel som tidligere har tronet listen over verdens største illegale industrier.

- Etter hvert som verden flater ut, ser vi en økende trussel fra stadig mer sofistikerte grupper som angriper virksomheter verden over, sier administrerende direktør David DeWalt i sikkerhetsfirmaet McAfee til InformationWeek.

Lite blir gjort
I følge DeWalt blir bedrifter og enkeltpersoner rammet for 40 milliarder dollar hvert år. Likevel er det lite engasjement blant det offentlige for å forfølge denne type kriminalitet.

- Om du raner en 7-Eleven får du langt strengere straff enn om stjeler millioner av dollar online, sier DeWalt.

Politiet maktesløse
Datakrimavdelingen til Kripos står nærmest maktesløse i forhold til den enorme mengden datakriminalitet – en stor del av problemet er at mye ikke skjer på norsk jord. Den innsatsen som gjøres, preges av manglende vilje til å bevilge penger.

- Vi balanserer mellom ønsket om å være synlige og forebyggende, og har et behov for holde våre metoder skjult overfor kriminelle, for at de ikke lettere skal kunne skjule sine spor, sa leder for datakrimavdelingen til Kripos, Rune Fløisbonn, til Teknisk Ukeblad i februar i år.

- Den generelle kunnskapen om datateknologi vokser, og kriminelle allierer seg i stadig sterkere grad med de beste dataekspertene på den internasjonale arenaen for å gjennomføre forbrytelser og skjule sporene, sa Fløisbonn.

LES OGSÅ: Nett-forbrytelser hvert tiende sekund

Les om:

Sikkerhet