Datatilsyn i tidsklemma

Datatilsyn i tidsklemma

Bjørn Erik Thon må legge vekk mindre saker for å få tid til de store.

LARVIK: - Facebook er enkle å prate med, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Han og flere andre tilsyn i Norden har vært i kontakt med dem om personvernsutfordringer og har på denne måten skapt store overskrifter i medier verden rundt.

- Samarbeid er vesentlig og dialog viktigst. Rettssaker og ”hardcore” er ikke veien å gå, Facebook har muligheten til å endre ting kjapt om man tar kontakt på en annen måte.

Men han understreker at selv om de er enkle å komme i prat med, kreves det mye oppfølging. Opplysninger er ferskvare, påpeker Thon.

- Om jeg skulle startet sushi-restaurant ville jeg ringt Facebook. Derfor er Facebook avhengig av ferske opplysninger, om jeg likte sushi for to år siden er det ikke interessant lenger.

Liker ikke å like

Han tenker mye på ”like”-funksjonen. Den gir en god brukeropplevelse, men samtidig er det en kommersiell interesse som lurker i bakgrunnen.

- Det er viktig å ha gode kunnskaper om hvordan Facebook virker, sier Thon

Nå vil han til bunns i hva ”like”-funksjonen egentlig innebærer, og varsler tilsyn hos innehavere av nettsider, for eksempel innen media – slik som Computerworld – som har en ”like”-boks integrert på forsiden.

- Vi vil se på kunder av Facebook Analytics og finne ut hva det er Facebook har av rettigheter og hva selskaper får tilbake.

Vil spisse og prioritere

Thon har tatt seg en kjøretur til Larvik i sin travle hverdag for å prate på ISF-konferansen. Her redegjør han for Datatilsynets status før han skal kaste seg inn i bilen for å rekke neste møte i Oslo.

Datatilsynet er også i tidsklemma om dagen, de store sakene tar såpass mye tid at Thon nå varsler at tilsynet vil fokusere mindre på enkeltbistand til Ola Nordmann.

- Vi vil spisse saksbehandlingen og se på de store aktørene i stedet for å gi enkeltbistand på små saker. Vi vil effektivisere, sier han.

- Vi vil gjøre vurderinger og kommer til å ta opp noe færre enkeltsaker.

- Gjelder dette også slettmeg.no?

- Slettmeg.no står på egne ben og vil fortsette som før.

Tenker fremover

Videre er tilsynet interessert i å tenke fremover. Det har blant annet avstedkommet en tenketank som kalles ”Scenario 2020”.

- I tillegg vil vi ha mer kontakt med forsknings- og utviklingsmiljøer, sier Thon.

Årsaken til dette er rett og slett å bygge kunnskap

- Vi vil bli et mer kunnskapsbasert tilsyn. Vi har jo for så vidt mye kunnskap, men det er også mye å hente. Dette er en viktig vei å gå i et samfunn som blir mer og mer komplisert, sier Thon.

Sikkerhet