Datatilsynet krever svar fra Facebook

Datatilsynet krever svar fra Facebook

Datatilsynet i Norge er skeptisk til Facebooks håndtering av personopplysninger.

Datatilsynet i Norge har i samarbeid med de andre nordiske datatilsynsmyndighetene sendt en rekke spørsmål til Facebooks hovedkontor om innsamling og bruk av personopplysninger. Spørsmålene stilles på vegne av de nordiske datatilsynene.

- Vi har over lengre tid hatt god dialog med Facebooks hovedkontor, sier Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon i en pressemelding. Allikevel er det spørsmål Datatilsynet ønsker svar på.

Krav på informasjon

Blant annet ønsker de svar på hva slags informasjon som blir delt med andre selskaper, om de selger informasjon til tredjeparter og om de kan samle informasjon om individer som ikke er medlem av Facebook.

Thon forklarer at de har valgt å stille spørsmål fordi det er uklart hvordan Facebook samler inn, bruker og videreformidler personopplysninger. Ifølge Datatilsynet bør Facebooks nordiske medlemmer få vite hvordan personopplysningene deres håndteres i nettsamfunnet.

Undersøkelse om Facebook

I fjor høst gjennomførte Datatilsynet en undersøkelse om det sosiale nettstedet og i april i år offentliggjorde de rapporten Social Network Services and Privacy. Der kommer det blant annet frem at Facebook samler inn ip-adresser og forbeholder seg retten til å innhente informasjon om hvilke sider vi besøker både i og utenfor Facebook.

- Sammenstillingen av våre fulle navn, våre ip-adresser og nettsider vi besøker, utgjør en kombinasjon av informasjon om Facebook-brukere som kan være av stor interesse for mange mennesker, for mange ulike formål, står det skrevet i rapportens konklusjon.

Venter på svar

De nordiske datatilsynene er også interessert i å finne ut hvordan Facebook forholder seg til medlemmenes personverninnstillinger på plattformen som Facebook selv kontrollerer og for tredjeparters tjenester eller programmer.

Datatilsynet har bedt Facebook om å besvare spørsmål i løpet av august.

Sikkerhet