Datatilsynet varsler uanmeldte tilsyn

Datatilsynet varsler uanmeldte tilsyn

Vil avlegge overraskende besøk hos norske programvareselskaper.

- Det er riktig at vi nå jobber med en liste over selskaper vi skal besøk til, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Thon forteller at tilsynet vil inspisere flere programvarehus fremover og at de spesielt har i kikkerten selskaper som produserer applikasjoner til mobiltelefoner og nettsamfunn.

- Vi har et sterkt virkemiddel vi kan ta i bruk, nemlig tilsyn. Det skjer mye rart der ute som vi kan avdekke, men vi vil også gjøre dette for å lære, sier Thon.

- Velkommen

Kommunikasjonsdirektør Trond Odland i Opera Softwares sier han ønsker Datatilsynet velkommen. Selskapet har 90 millioner månedlige brukere av sin nettleser og Odland mener de har god kontroll på personvernet.

- Vi opererer på mange måter som en ISP (Internet Service Provider, red. anm.) og har dialog med myndighetene i landene vi opererer i. Vi forholder oss til norsk lov og har jobbet med myndighetene før - for eksempel når politiet ber om informasjon, sier Odland.

- Dere har altså ingenting å skjule?

- Selvfølgelig ikke. Vi ønsker at alle våre brukere skal være best mulig beskyttet og er åpne for samtaler med Datatilsynet.

- Er det lett å vite hvor grensene går?

- Vi har i alle fall hatt få problemer, sier Odland.

App-er til besvær

I 2009 kontrollerte Datatilsynet 168 virksomheter og det ble funnet mangler i så mange som 90 prosent av de undersøkte, i både privat og offentlig sektor.

For to år siden var nettbutikker i søkelyset og blant funnene var manglende sikring av kundenes sensitive informasjon, som passord og kontonummer.

I år er det produsenter og distributører av mobilapplikasjoner og nettsamfunn som er i kikkerten til Datatilsynet.

- Vi skal finne ut hvordan disse virksomhetene behandler personopplysninger, sier Thon.

Han forteller at fokuset skyldes opplysninger i media og direkte klager fra brukerne.

- Det er ikke alle som tar lagring av personopplysninger seriøst, sier Thon og legger til:

- App-markedet vokser enormt raskt. De norske utgjør bare en brøkdel, og vi vil aldri finne alt hva som er galt. Men det vi avdekker vil vi bruke for å opplyse folk om farene.

Bedrifter som kan vente seg besøk, trenger ikke å ha mottatt klager. Les videre på neste side!

Sikkerhet