De eldre deler mest på Facebook

De eldre deler mest på Facebook

Det er bestemor og ikke minstemann som er uforsiktig på Facebook.

Aldersgruppen mellom 15-29 år er meget bevisst sitt personvern på tjenester som Facebook. Hele 74,3 prosent i denne aldersgruppen har gjort endringer i innstillingene for personvern på sin Facebook-konto, skriver Post og teletilsynet.

Og de som er 30 til 44 år er enda flinkere, her har nesten 76 prosent endret på innstillingene.

- Det er for mye prat om at unge er så løsslupne på nettet, men undersøkelsen viser faktisk at det er dem over 60 som bør sikre persondataene sine bedre, sier Line Ugland Nyseth, faglig ansvarlig og prosjektkoordinator for Nettvett.no som har bestilt undersøkelsen fra TNS Gallup.

Bevissthet

Det er bare i overkant av 27 prosent av de spurte over 60 år som har gjort endringer på denne fronten. Og litt over 14 prosent av denne aldersgruppen oppgir at de ikke visste det fantes funksjonalitet for å endre personvernsinnstillinger.

- Når vi vet at foreldre- og besteforeldregenerasjonen er den raskest voksende gruppen nye brukere i sosiale medier, får vi håpe at også de tenker seg om før de deler mer på nettet enn de ønsker, sier Ugland Nyseth.

Hun vil ikke fraråde folk å bruke nettsamfunn – snarere tvert om.

- Men man må være litt bevisst på det man legger ut og tenke på at det er en risiko for at andre kan se innholdet. Man bør foreta en liten risikoanalyse for seg selv, sier hun til Computerworld.

Menn sløvere enn kvinner

Av samtlige spurte i undersøkelsen oppgir 67 prosent at de har endret innstillingene for sine Facebook-kontoer for å beskytte informasjon om seg selv.

Tallenes tale viser også at menn i alle aldersgrupper er litt sløvere enn kvinner når det gjelder å endre personvernsinnstillingene.

Det er Post- og teletilsynet som står bak Nettvett.no. Nettvett.no har også laget en oppskriftfor hvordan en går frem for å endre personvernsinnstillinger på nettsamfunnet.

Logg deg på Facebook profilen din. Velg Brukerkonto, deretter Personverninnstillinger. Se hele oppskriften her.

Sikkerhet