Illustrasjonsfoto: Succo/Pixabay

IKKE SÅ FORSIKTIG: Ola Nordmann tenker sjelden på å beskytte seg selv og informasjonen han legger igjen på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner. (Illustrasjonsfoto: Succo/Pixabay)

Slurver med sikkerheten

Offentlige nettverk er enkle mål for hackere. Likevel tar kun to av ti nordmenn forholdsregler når de bruker slike nettverk.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har vært utsatt for fiendtlig hackerangrep. Det melder TV 2. Angrepet skal være fra en aktør som Politiets sikkerhetstjeneste knytter til en fremmed etterretning, og ifølge TV 2 skal det være Russland som står bak angrepet.

Næringslivets Sikkerhetsråd mener norske bedrifter er svært utsatt for dataangrep, og at rundt en tredjedel av norske bedrifter utsettes for uønskede sikkerhetshendelser.

En ny undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av it-selskapet F-Secure, viser at det ikke nødvendigvis står bedre til blant befolkningen privat.

Dropper forhåndsreglene

I undersøkelsen er et representativt utvalg nordmenn spurt om deres internettvaner. Resultatet viser at nordmenn ikke opplever at de tar risiko når de er på nett. Mer enn halvparten av alle landets internettbrukere oppgir at de kobler seg til offentlige nettverk mer enn én gang i måneden. Av disse er det kun to av ti som tar grunnleggende forholdsregler for å sikre seg når de er koblet på.

Det betyr av folk flest står i fare for å bli hacket når de bruker offentlige nettverk, skriver F-secure i en pressemelding.

Av de 1.015 spurte i undersøkelsen sier 63 prosent at de er lite eller ikke bekymret over farene knyttet til det å koble seg til offentlige nettverk. Kun 16 prosent opplyser at de tar forholdsregler når de kobler seg til et offentlig nettverk.

– Til tross for at vi stadig tar i bruk mer og mer ny kommunikasjonsteknologi, ser vi at nordmenn sjelden tenker på å beskytte seg selv og informasjonen de legger igjen på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner, sier Topi Hautanen, wifi-sikkerhetsekspert i F-Secure Corporation, i meldingen.

Enkelt mål for hackere

Gratis offentlige nettverk finnes overalt på kaféer, flyplasser og hoteller. Ifølge Hautanen er slike nettverk et enkelt mål for hackere. De kan enkelt lete seg frem til et ubeskyttet trådløst nettverk med ukryptert data, hvor de kan få tilgang på bilder, videoer og meldinger. Kobler du deg til et usikret nettsted gjennom et utsatt nettverk, kan du også avsløre dine brukernavn, passord og kredittkortinformasjon. 

– Det mange folk ikke vet er at det eksisterer velorganiserte grupper som distribuerer stjålne kredittkortnumre. Hvis dine kredittkortopplysninger blir stjålet, kan det være du ikke får vite det før det er for sent, sier Hautanen.

Enda verre er det om du kobler deg til et offentlig nettverk som allerede er rammet av et mellommannsangrep. Personen som kontrollerer et slikt nettverk kan spionere på alle som forsøker å logge seg på, og kan angripe deg med ondsinnet programvare eller forsøke å svindle deg for å stjele den mest verdifulle dataen du har. 

Falsk sikkerhetsfølelse

– Hvis du ikke lærer om viktigheten av nettsikkerhet på egenhånd, vil hackere gjør sitt aller beste for å lære deg det, sier Hautanen.

Han understreker at det finnes effektive måter å beskytte seg på.

– En VPN gir deg en privat tunnel som du bruker når du kobler deg til internett. Den sikkerheten gjelder uansett om du er på kafé, på en flyplass eller er hjemme.

Ettersom trafikken din krypteres er dataene dine sikre selv i det tilfellet der en kriminell klarer å lure deg til å koble til et falskt nettverk, sier Hautanen.

Sikkerhet