De verste virusene i 2009

De verste virusene i 2009

Conficker.C var det mest plagsomme dataviruset i 2009.

Dette fastslår sikkerhetsselskapet Panda Security. Firmaets sikkerhetslaboratorium, PandaLabs, har gitt ut sin 2009-årbok om virusangrepene i året som gikk. Der er Conficker.C kåret til det viruset som utgjorde den største hodepinen for datamaskin-brukere i 2009.

Conficker.C dukket opp 31. desember 2008 og var de neste 12 månedene det mest plagsomme viruset som herjet rundt i datasystemene både i bedriftene og hos hjemmebrukerne, fastslår PandaLabs.

Virusenes Harry Potter

«Virusenes Harry Potter» er betegnelsen som PandaLabs bruker om Samal.A. Viruset har riktignok ingen referanse til Harry Potter, men hvis pc-en din er blitt rammet, blir du stadig vekk oppfordret til å skrive inn et «magisk» ord. Nå spiller det for så vidt ingen rolle hva du taster inn, for etter tredje forsøk kommer det uansett opp en melding som sier at «Samael has come. This is the end.» Deretter blir pc-en din automatisk startet om igjen.

V for Vendetta-prisen: PandaLabs vet ennå ikke hvem som egentlig er målet for DirDel.A-ormen, som oppfører seg hevnaktig overfor dem som er blitt infisert. Skaden som ormen gjør, er i stadig økende tempo å erstatte mapper i forskjellige kataloger med kopier av seg selv. Ormen spres i en fil som heter Vendetta.exe.

Årets dummeste trojaner

Blant alle de andre virusene og trojanerne som herjet i 2009 gir PandaLabs prisen for «den mest inkompetente nykommer» til Ransom.K. Dette er en trojaner som krypterer dokumenter på infiserte pc-er og som deretter forlanger 100 dollar i løsepenger for å frigi filene. Men personen som har programmert trojaneren har åpenbart liten erfaring og har lagt inn en feil som gjør at pc-brukeren kan frigi alle filene selv ved hjelp av en enkel tastkombinasjon.

PandaLabs har naturligvis også tatt med et par virus som spiller på folks frykt for svineinfluensa i året som snart er over. WinWNC.A og Sinowal.WRN brukte nettopp dette fenomenet til å bane seg vei inn i folks pc-er.

Du kan lese mer om Panda Securitys virusbekjempelse her.

Les om:

Sikkerhet