Deler trådløst passord med venners venner

DELE NETT? Wi-Fi Sense-funksjon i Windows 10 lar brukere automatisk dele passord til trådløst nett med sine kontakter. (Skjermdump: Microsoft)

Deler trådløst passord med venners venner

Wi-Fi Sense-funksjon i Windows 10 bekymrer sikkerhets-oppmerksomme brukere.

Delingskultur kan være positivt, men den nye Wi-Fi Sense-funksjonen i Windows 10 får mange til å heve øyenbrynene. Kort sagt, funksjonen gjør at alle som får passordet til ditt trådløse nett enkelt kan dele det videre med alle i kontaktlisten sin, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Enklere deling med cloud

Wi-Fi Sense er tenkt som en funksjon som skal gjøre det enklere for brukere på farten å finne og koble seg til trådløse soner. Dette gjøres ved å automatisk koble maskinen til enkelte åpne nettverk, men også ved å la brukere dele sikrede nett med hverandre.

Hver gang en Windows 10-bruker logger seg på et nytt trådløst nett kan han eller hun krysse av for å dele tilkoblingen med sine kontakter, om det så er i Outlook.com, Facebook eller Skype.

Slik fungerer det

I en FAQ om tjenesten forklarer Microsoft det slik at nettverksinformasjon som deles med Wi-Fi Sense, sendes kryptert til en server hos selskapet. Her lagres den, fortsatt kryptert, og kan sendes til brukerens kontakter som er i området. Dette baseres på lokasjonsdata på den aktuelle enheten.

Selskapet forsikrer også om at kontakter som får tilgang til nettverket på denne måten bare vil på tilgang til internett, og ikke andre maskiner på nettverket.

Dette er strengt tatt ingen ny funksjon, for den finnes allerede i Windows Phone 8.1, en mobilplattform med en forholdsvis begrenset brukerbase.

Slik unngår du passorddeling

Selv om tjenesten har potensial til å åpne for en ny og spennende angrepsvektor der noen for eksempel kan snike til seg tilgang ved for eksempel å bli lagt til som venn på Facebook eller Skype, skal det fortsatt litt til før denne kan hente ut den krypterte informasjonen fra egen enhet.

Wi-Fi Sense fungerer heller ikke med 802.1X, som ofte brukes av oppegående bedrifter for å beskytte eget nettverk. 

I hjemmet kan man også enkelt beskytte seg fra uønsket nettverksdeling på to måter. For det første kan man endre navnet på det trådløse nettet ved å legge til "_optout" på slutten av SSID-en.

For å slippe å endre navnet på det trådløse nettet, foreslår Microsoft at du fortsetter å legge inn passordet på gjesters enheter manuelt, og passer godt på at avkrysningsboksen for å dele nettverket er blank.

Wi-Fi Sense krever også at lokasjonstjenestene (Location Services) er aktivert.

Sikkerhet