- Denne hacker-vaksinen virker

- Denne hacker-vaksinen virker

Et lite selskap i Trondheim hevder å få til det mange mener er umulig.

Secustream AS ble nylig kjøpt opp av det Telenor-eide selskapet Conax for 22 millioner kroner. Selskapet som springer ut av NTNU sitter på en krypteringsteknologi som er godkjent-stemplet av filmstudioene Hollywood.

- På lang sikt er det klart at dette er interessant som eksportvare på lang sikt, sier produktdirektør Berit Svendsen i Telenor.

Sikre sendinger

Krypteringen er ment å sikre direktesending (streaming) eller nedlasting av film og video over internett.

Som kjent har ikke filmbransjen lykkes med å komme opp med beskyttelsesteknologier som ikke på en eller annen måte blir hacket og deretter piratkopiert. Det er derfor ikke uten grunn at film- og tv-selskaper nøler litt på nettet.

Men oppfinnerne Gisle Grimen og Christian Mönch (bildet) i trondheimsselskapet Secustream kan ha skutt gullfuglen.

Uhackbar?

Ifølge administrerende direktør Gisle Østereng er det i praksis umulig å hacke denne teknologien. I så fall sitter hackeren igjen med bruddstykker av 1-5 sekunder film, og hackingen vil bli oppdaget.

- Det spesielle er at krypteringsnøklene er separate og tildelt for per 1-5 sekunder med streamet innhold. I tillegg er de randomisert, slik at de er ikke en del av et hierarki. Hvis du dermed låser opp en nøkkel, bilr det ikke av den grunn enklere å finne den neste.

I tillegg inneholder teknologien en overvåkingmekanisme som detekterer uvanlige hendelser, forklarer Østereng.

- Nøklene og sikkerhetsmekanismene sendes i sanntid. Det oppdages på klienten og overføringen vil stanses umiddelbart, dersom noen forsøker å rote i innholdet under overføringen. Programmet oppdaterer seg selv hvert minutt, håndterer i motsetning til større konkurrenter undertekster, og krever ingen omstart av pc-en.

Krever oppkobling

En liten hake er kanskje at man må være på nett for å å kunne se innholdet. Men ifølge Østereng vil alle digitale visningsteknologier uansett kreve en eller annen form for oppkobling på litt sikt.

Telenor Conax er en global leverandør av smartkort-løsninger for lignende formål. Men en programvareløsning gir ny fleksiblitet, hevder Østereng.

- I stedet for at krypteringen er knyttet til bestemt utstyr, som set-top-bokser, kan denne programvaren anvendes både til tv-er eller pc-er, og den er kompatibel med Windows, Mac og Linux.

Godt skussmål

Teknologien skal være klar for implementering i nye typer produkter fra i høst. Etter hvert blir den trolig innbakt i pakkeløsninger fra tilbydere som Canal Digital.

Har oppfinnerne Gisle Grimen og Christian Mönch i trondheimsselskapet Secustream skutt gullfuglen?

For å sjekke at programvaren virkelig holder mål, dro Secustream til Hollywood. Filmstudioene i Los Angeles hyret selskapet Telcordia til å analysere teknologien. Telcordia beskriver teknologien som "oppfinnsom" , "nyskapende" og "ganske interessant":

"Secustream Technologies har tatt hensyn til alle kjente kryptografiske angrep og brukt alle nødvendige og viktige algoritmer og verktøy. At det ikke er funnet noen sårbarheter under evalueringen er en klar indikasjon på at designen i produktet er kompetent".

Sikkerhet