Derfor krangler Wikileaks og Anonymous

Derfor krangler Wikileaks og Anonymous

To aktivistgrupper i tottene på hverandre.

Hvor stor riften mellom de to gruppene virkelig er, er vanskelig å fastslå på grunn av gruppenes struktur. Men pressemeldinger og tweets, viser at det i det minste finnes en anti-Wikileaks- gruppe innenfor Anonymous:

- Slutten på er æra. Vi ”unfollowed” @Wikileaks og trekker vår støtte. Det var en fantastisk ide ødelagt av egoer. Ha det bra, sto det i en tweet fra Anonymous IRC, som antas å være en del av hacker-gruppen.

Det skriver Computerworlds nyhetstjenseste.

Fornærmet Anonymous

Anonymous’ krangel med Wikileaks ble kjent denne uken da Wikileaks gjorde så en ”betalingsside” poppet opp hver gang noen besøkte nettstedet til Global Intelligence Files.

Filene på denne siden inneholdt mer enn fem millioner eposter fra det internasjonale sikkerhetsselskapet Stratfor. Anonymous har tatt på seg ansvaret for hackingen av Stratfors nettsted og overleveringen av epostene til Wikileaks.

Anonymous så på denne betalingsiden som en betalingsmur, og en fornærmelse mot deres tro på at informasjon skal være gratis.

- Vi ber @Wikileaks om å endre sitt nåværende betalingsoppsett som oppfordrer til donasjoner. #InformationWantsToBeFree, Twitret Anonymous.

Wikileaks har forsvart betalingsoppsettet på siden, men fjernet det senere fra nettsiden.

- Hverken en tweet, en deling eller en donasjons-kampanje, er en betalingsmur, tvittret Wikileaks som svar på det hacker-gruppen skrev.

Betalingssiden ser ut til å stamme fra en 34-dagers penge-innsamlingskampanje for gruppens leder, Julian Assange, som den 3. oktober kom med en krass uttalelse mot den amerikanske regjeringen.

For fokusert på Assange

Anonymous har lenge vært en trofast forsvarer av Wikileaks, som står bak nettangrep mot sine fiender og legger ut hemmelige dokumenter stålet fra regjeringer eller bedrifters nettsider.

Men krefter i nettverket ser ut til å mene at Wikileaks har blitt for fokusert på sin leder Julian Assange, som kjemper imot utlevering til Sverige, hvor han vil måtte møte i retten på grunn av voldtektsanklager. Han nekter nå å forlate ambassaden til Equador i London. Equador har blitt med på å gi Assange asyl, men britiske myndigheter nekter å la han forlate landet.

Assange hevder selv han er uskyldig, og mener at hvis han blir sendt til Sverige, vil han også bli sendt til USA hvor han vil bli tiltalt for publisering av hemmelige dokumenter lekket av Bradley Manning. Manning var før han ble arrestert i 2010, en analytiker for det amerikanske militæret.

Anonymous-medlemmer i fengsel

I en uttalelse lagt ut på Anonpaste, ramset Anonymous opp en rekke angrep de har utført til støtte for Wikileaks og Assange, samt nettangrep de har utført for å kunne gi hemmelige dokumenter til Wikileaks. Gruppen hevder at 14 av deres medlemmer enten sitter i fengsel eller venter på å bli tiltalt for disse nettangrepene.

- Vi har i en stund vært bekymret for stien Wikileaks nå følger. I løpet av det siste året har fokus flyttet seg bort fra lekkasjer og kampen om ytringsfrihet, og fokusert mer og mer på Jullian Assange og hans rabiate innsamling av penger, skriver Anonymous i uttalelsen.

Hacker-gruppen fortsatter med å si at de ikke lenger vil støtte sin gamle allierte:

- Anonymous har snudd ryggen til Wikileaks. Wikileaks har i det siste 48 timene forrådt Anonymous, og har dermed mistet sin største og kraftigste tilhenger, står det.

Les om: