Derfor mislyktes Downadup

Derfor mislyktes Downadup

Alt arbeidet til virusmakerne var til ingen nytte, mener sikkerhetsekspert.

- Skaperne av den verdensomspennende ormen Conficker (også kalt Downadup red. anm.) må være svært skuffet etter gårsdagens fiasko, mener utviklingsdirektør Alfred Huger i Symantec.

Ormen har infisert millioner av pc-er, muligens så mange som ti millioner, og det var på forhånd fryktet at de infiserte pc-ene ville gjøre stor skade på maskiner og infrastruktur den 1. april. Så skjedde ikke, og Huger mener paradoksalt nok at årsaken er Downadups store suksess.

- Alle mottiltakene som har blitt satt i verk, var på grunn av den store dekningen ormen har fått i media. Og det er flott. Jeg tror trusselen var reell og uten så mye oppmerksomhet, kunne den gjort stor skade, mener Huger.

Felles innsats

I tillegg til at sikkerhetsselskapene har gjort sin sedvanlige innsats mot ormen, har Downadup også klart å samle forskere og selskaper til en felles front. Det har blant annet resultert i at man har lyktes i å forstyrre ormens muligheter til å ”ringe hjem” og at man har funnet feil i selve orm-koden som har gjort det enkelt å identifisere ormen på infiserte pc-er.

- Dette har nok vært den største mediadekningen av en sårbarhet siden Code Red. Det har vært hovedårsaken til at ormen ikke har lykkes, sier Huger.

Code Red slo til mot Microsofts serverversjoner av Windows i 2001, og skapte store forstyrrelser på internett.

Les om:

Sikkerhet