Derfor virker Nigeria-brevene

Epost knytter et sterkt, personlig bånd mellom to fremmede. Slik svindles millioner av godtroende.

Publisert Sist oppdatert

Svindelepost fra Nigeria eller andre land lurer mange, forbausende nok vil flere si. Dette bunner i å skape tillit og appellere til folks følelser, ifølge en hovedoppgave i retorikk fra Københavns Universitet. Epost som medium fungerer utmerket til å skape sterke forbindelser mellom to ukjente parter, skriver Forskning.no på bakgrunn av en artikkel i Videnskab.dk.

- Denne måten å argumentere på går helt tilbake til antikken. Som mennesker kan vi vanskelig unngå å bli overbevist og påvirket når vi leser følelsesappeller, og særlig i en e-post, der det skjer noe i samspill mellom mediet og avsenderen, Isis Amelie Hjorth, som sammen med Ditte Maria Bergstrøm har laget hovedoppgaven.

LES OGSÅ: Spammer mot 26 års fengsel

De to forfatterne konkluderer med at epost skaper en egen ”writing space”, en forbindelse mellom avsender og mottaker, som danner et sterkt tillitsbånd. Den påvirker både argumentasjonen og måten mottakeren vurderer informasjonen på, fordi den er svært personlig.

LES OGSÅ: Ikke klikk her

Ifølge den danske statsadvokaten for økonomisk kriminalitet kan det koste mange millioner å gå fem på et svindelbrev, og at hjelperen kan risikere å tape mellom 1,5 og 4 millioner kroner, uten at et øre triller den andre veien, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Videnskab.no: Eksempler på Nigeria-brev