- Er dette en aprilsnarr?

- Er dette en aprilsnarr?

Datatilsynet er oppgitt over helseplanene til Bjarne Håkon Hanssen. - Dette blir for dumt, sier Cecilie Rønnevik.

I går publiserte Computerworld It-helse et intervju med helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen. I intervjuet sier Hanssen at han ønsker seg et sentralt register for hele helse-Norge, med tilgang på tvers og for alle, mens pasienten får all makt over sine egen opplysninger.

- Uff da, det er fra ille til verre, reagerer Cecilie Rønnevik, seniorrådgiver i Datatilsynets juridiske avdeling.

Rønningen synes uttalelsene av helseministeren var såpass oppsiktvekkende at hun trodde det ikke var sant.

- Er dette Computerworlds aprilsnarr?, spurte hun.

LES OGSÅ:

På høring

Det Rønnevik reagerer på er at Hanssen skisserer en fremtidsvisjon som går forbi debatten som er i Norge per i dag.

- Vi har et nytt forslag på høring som går ganske langt i å endre den norske loven. Nå kommer Hanssen med noe helt annet. Det virker ubesluttsomt og innsalgspreget. Hvis han står for det forslaget han som er på høring, hvorfor skal vi ikke først diskutere det, lurer hun på.

Rønnevik henviser til helsedepartementets forslag om endringer i tilgang på helseregistre på tvers av virksomheter, noe som per i dag er forbud. Datatilsynet mener dette vil skade personvernet i Norge. I tillegg mener Datatilsynet at forslaget ikke kommer fra et samlet medisinsk fagmiljø, pasientorganisasjoner eller tilsynsstyremakter i helsesektoren.

Trekker vekk oppmerksomheten

- Vi synes saken som er på høring nå er ganske viktig. Vi bør ha mange debatter rundt dette. Men vi opplever ikke at departementet er interessert i de debattene. Ministeren sier i sine taler at han ønsker det, men i praksis avviser han debatt, sier Rønnevik.

Hun tror det er kanskje nettopp målet med uttalelsene fra helseministeren.

- Kanskje han vil trekke vekk oppmerksomheten rundt høringsnotatet? Vi må først se på dette lovforslaget, både på de positive og negative sidene, før vi kan gå videre, sier hun.

Rønnevik mener Hanssen har ikke tatt innover seg hva personvern egentlig innebærer.

- Det hadde vært morsomt å spørre han hva han tror det innebærer. Men han sier bare "det er viktig, men vi kommer aldri et skritt videre i Norge så lenge vi bare ser på personvern".

Rønnevik tror Hanssen har latt seg lure av leverandørene. Les videre på neste side!

Sikkerhet