Dette skal du frykte i 2009

Dette skal du frykte i 2009

Flere virus og mer søppelpost. Om du syntes året i år var slitsomt, bare vent på det nye!

Symantecs globale sikkerhetsnettverk har satt sammen en oversikt over de viktigste truslene og trendene fra året som gikk. De har også sett på hva vi kommer til å slite med i året som kommer.

Stadig flere og stadig smartere trusler, utviklet av stadig mer profesjonelle angripere, kjennetegner utviklingen ifølge sikkerhetsselskapet.

Her er hva Symantec skriver om det de ser på som 2008 sine viktigste trusler, og på neste side tar de for seg 2009.

1. Nye varianter og grupper av trusler

Hackerne massedistribuerer ikke lenger ondsinnet kode, men sender i stedet større grupper av trusler i liten skala. Denne nye typen ondsinnet kode består av millioner av forskjellige trusler som muterer samtidig som de hurtig sprer seg.  Trojan.Farfli, som først ble oppdaget i juli 2007, er en gruppe av trusler som oppfører seg akkurat slik.

2. Falske og villedende programmer

Falske sikkerhets- og serviceprogrammer, også kalt scareware, lover å sikre eller rydde opp i brukerens datamaskin.  Når du installerer dem, installerer du samtidig en trojaner som skaper falske eller villedende resultater og holder datamaskinen som gissel inntil man betaler for å rette opp i de oppdiktede truslene.

3. Nettbaserte angrep

Betrodde nettsider er i fokus for mange ondsinnete aktiviteter. I løpet av 2008 så Symantec at nettsidene nå er det viktigste angrepsmålet. 

4. Svart marked

Det svarte markedet har nå modnet og blitt et effektivt, globalt marked hvor stjålne varer og bedragerirelaterte tjenester for mange milliarder dollar jevnlig kjøpes og selges. Mellom juli 2007 og juni 2008, fant Symantec at den totale verdien av de tilbudte varene på det svarte markedets servere utgjorde over 276 milliarder dollar. 

5. Datakriminalitet

De fortsatt mange datalovbruddene illustrerer behovet for teknologier og strategier for å hindre tap av data.  I dagens økonomiske klima er det vanlig med oppkjøp, fusjoner og personell som må sies opp. Derfor blir det enda viktigere for en bedrift å beskytte sensitiv informasjon som for eksempel immaterielle rettigheter.

6. Spam

“Om to år kommer spamproblemet til å være løst,” sa Bill Gates i 2004. I løpet av 2008 så vi at spamnivået lå på 76 prosent inntil det amerikanske hostingbolaget McColo ble stengt ute i november 2008 og nivåene sank med 65 prosent.  Spamfiltrene har i løpet av det siste året blitt enda mer sofistikerte. Spamtruslene har kommet og blitt jaget vekk, men det er tydelig at spammerne ikke gir opp. 

7. Nettfiske

Nettfiskerne var fortsatt aktive i 2008. Hackerne brukte aktuelle saker som det amerikanske presidentvalget og stadig mer avanserte hackerteknikker  for å få brukerne til å gå i fellen.  Verktøykasser for nettfiske fortsetter å bidra til problemet.

8. Sårbarheter i nettlesere eller tilleggsprogrammer

Nettspesifikke sårbarheter benyttes ofte i samband med plug-in sårbarheter i nettleserne, som kan brukes dersom en hacker ønsker å utføre sofistikerte, nettbaserte angrep.

Hva skal du frykte i 2009? Gå til neste side!

Les om:

Sikkerhet