Dette skriver du ikke på Facebook

Dette skriver du ikke på Facebook

Visse statusoppdateringer kan fort komme til å gjøre ferien ekstra kostbar.

Å skrive om hvilke planer du har på Facebook er det samme som å sende invitasjon til tyver, mener Therese Lundberg hos hos lås- og sikkerhetsselskapet Dorma.

Hun viser til en undersøkelse gjennomført på intiativ fra selskapet som konkluderer med at 26 prosent av boligeiere som er aktive på Facebook eller Twitter annonserer at de er bortreist.

Gullgruve

At så mange mennesker forteller om hvor de befinner seg gjennom sosiale medier er åpenbårt en gullgruve nå som ferietiden nærmer seg.

- En statusoppdatering på Facebook eller Twitter om hvilke planer du har for ferien kan i prinsippet fungere som en invitasjon til tyver, sier hun ifølge pressemeldingen.

Gode råd

Dormas undersøkelse omfatter 600 intervjuer med svenske villa- og leilighetseiere i alderen 25-70 år om sikkerhet og trygghet.

Etter at Dorma fikk resultatene fra undersøkelsen utarbeidet de en sjekkliste for hvordan de vanligste fallgruvene kan unngås i sosiale medier.

- Man må være klar over hvilken informasjon som er offentlige, og hvem som kan følge dine oppdateringer på Facebook og/eller Twitter. Selv om du har den høyeste personverninnstillingen på Facebook, kan venners venner noen ganger se dine statusoppdateringer, sier Therese Lundberg.

De beste rådene til Dorma er å ikke skrive noe om ferie før du er hjemme igjen og unngå tjenester som geotagger hvor du befinner deg. Eksempler på dette er tjenestene Facebook Places og Geowalla som sjekker deg inn og forteller dine venner nøyaktig hvor du befinner deg.

Ifølge Synlighet hadde Facebook 2,53 millioner brukere i Norge i mars i år.

Les om:

Sikkerhet