Dette sliter vi med på nett

Dette sliter vi med på nett

Nordmenn plages av falske profiler og uønskede bilder.

Det er nå en måned siden Datatilsynet åpnet Slettmeg.no. Tjenesten skal hjelpe folk som føler seg krenket på nettet, blant annet på sosiale medier som Facebook.

I løpet av sin første måned fikk nettsiden 539 henvendelser, og 178.000 sidevisninger.

- Det er tydelig at mange satt pris på et sted å henvende seg når de føler seg krenket på nett, forteller Ole Morten Knudsen, rådgiver ved slettmeg.no, i en pressemelding.

Krenkende bilder

Navnet til tjenesten tilsier at mye skal dreie seg om sletting, og det gjør det også. Ifølge Datatilsynet fikk de mange henvendelser om gammel informasjon folk ville ha fjernet fra nettet. Både info lagt ut av brukerne selv, og av andre.

- Vi har bidratt til å slette publiseringer både om tidligere livssituasjoner, krenkende bilder lagt ut av andre og sjikanerende kommentarer. Vi har utvilsomt også bidratt til å slette en rekke uønskede profiler på nettsamfunn. Da både profiler opprettet av den som tar kontakt selv og profiler opprettet i deres navn av andre, sier Knudsen.

Falske profiler

Sistnevnte skal være et spesielt stort problem; falske profiler.

Tidligere var dette et problem forbeholdt kjendiser, men nesten 12 prosent av henvendelsene til Slettmeg.no dreide seg om nettopp dette.

Det folk hadde aller mest problemer med var uønskede personopplysninger (25,5 prosent) og uønskede bilder (12 prosent). Og hele 35,7 prosent av henvendelsene dreide seg om Facebook.

- Naturlig nok, med sin store norske brukermasse og noe utilgjengelige supportavdeling, mener Knudsen.

Les om:

Sikkerhet