Digitale nøkler fosser frem

Digitale nøkler fosser frem

Særlig 30-40-åringer i landet installerer e-lås.

Tall fra låssmedbransjen viser at flere norske boligeiere er på full vei fra nøkkelnippe og mot elektroniske låser. Forhandlere tror utviklingen vil skyte fart de nærmeste årene, skriver Trioving i en pressemelding.

Ti prosent av kundene våre tar nå spranget over til nøkkelfritt når låsen i ytterdøren skal skiftes, viser deles tall. Andelen er klart økende

En elektronisk dørlås gjør det mulig å erstatte den tradisjonelle nøkkelen med brikke, kode eller fjernkontroll. Med den aller nyeste teknologien kan også disse hjelpemidlene droppes, ved at låsen styres av en app på smarttelefonen.

– Foreløpig er vi i en tidlig fase når det gjelder å ta ny låsteknologi i bruk, men kurven vil nok stige bratt, på samme måte som da bilnøkkelen ble erstattet av elektronisk fjernlås, sier Knut Kildahl, daglig leder i låsesmedfirmaet Eiendomssikring i Oslo, og formann i Norske låsesmeders forening.

Geeks og middelaldrende

– Yngre, teknointeresserte menn er de første til å legge bort nøkkelen for godt, men trenden er i ferd med å bre seg til andre kundegrupper, sier Kildahl.

Tendensen stadfestes i en ny undersøkelse blant Trioving-forhandlere i hele landet.

– Drøyt halvparten oppgir at ti prosent eller flere av kundene velger elektronisk og nøkkelfritt ved kjøp av ny lås. Boligeiere i aldersgruppen 30 til 40 år er mest tilbøyelige til å velge ny teknologi, sier Morten Svensen, kommunikasjonssjef i Trioving.

Kunnskapstørste

Attpåtil er det hele 52 prosent av forhandlerne som oppgir at mer enn en fjerdedel av kundene vil vite mer om elektroniske dørlåser før de gjør sine valg.

- Denne nysgjerrigheten er et tydelig varsel om at teknologien er på full fart inn, sier Svendsen

Tap av nøkler er den vanligste grunnen til at folk skifter lås, ifølge undersøkelsen. Som oftest er det familiens barn og ungdommer som har mistet nøklene sine, eheter det i pressemeldingen. Noen oppgir også at de bytter lås fordi de har overtatt en ny bolig, eller fordi låsen var blitt gammel, uten at det nødvendigvis var noe galt med den mekaniske låsen.

Kildahl regner med den store bølgen kommer når dørfabrikantene begynner å montere elektroniske låser som standardutstyr.

Les om:

Sikkerhet