Din pc kan være smittet

Din pc kan være smittet

Hele 40 prosent av Norges befolkning jobber på usikrede datamaskiner.

Fire av ti norske pc-er er usikret, viser en ny undersøkelse fra Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis).

Konsekvensen kan være at pc-en blir utsatt for hackere, spredning av barneporno og innsamling av personlig informasjon som personnummer og kredittkortnummer. Et lite tastetrykk, er alt som trengs for å forhindre at dette skjer, heter det i en pressemelding fra Norsis.

- De aller fleste som jobber på usikrede pc-er er ikke klar over dette. De risikerer ufrivillig å bli en aktør i utsendelse av spam, spredning av ulovlig innhold og angrep av kritisk infrastruktur, forteller Tone Hoddø Bakås i Norsis.

En av fire pc-brukere vet ikke, eller mener at de ikke har behov for nye oppdateringer på pc-en. En stor andel er usikker.

- Dette tyder på at det er stort behov for opplæring, mener Hoddø Bakås.

Oppdatere

I tillegg til å ha antivirusprogram oppdatert er det i dag helt vesentlig å oppdatere operativsystemet og alle programmer som er installert på pc-en. Dette gjelder både for virksomheter og privatpersoner.

- Både operativsystemer og programmer inneholder feil og sårbarheter, som kan angripes og utnyttes av hackere. Et lite kryss for «automatisk oppdatering» er alt som skal til for å sørge for at operativsystemer er oppdatert. Kun fire av ti gjør dette i dag.

For å sjekke om applikasjonene dine er oppdatert, anbefaler Norsis danske Secunias verktøy. Bare halvparten av de spurte i undersøkelsen oppdaterer slike programmer med jevne mellomrom. Personer under 34 år, og kvinner, er dårligst til å oppdatere operativsystem og programvare automatisk.

Les om: