Dobling av norske id-tyverier

Dobling av norske id-tyverier

Nordmenn er populære mål for id-tyver. Norsis etterlyser tiltak.

Malin Seljestad har hatt maks uflaks. Navnet hennes blir misbrukt til å selge biler, boxershorts, antirynkekurer og andre varer, uten hennes viten, skriver Aftenposten. Hun er utsatt for id-tyveri.

- Andre er langt mer uheldige og blir fratatt store beløp eller påført betydelige utgifter, sier prosjektleder for id-tyveriprosjektet og seniorrådgiver i Norsis, Christian Meyer til avisen.

I går fikk verden 198 spam-eposter, heriblant ufrivillig signert på vegne av Seljestad. Bruk av norske navn er for tiden en bra måte å dukke unna spamfiltre.

Listesalg

Preben Nyløkken fra Watchcom mener hun enten har besøkt en infisert nettside eller brukt en hacket pc.

- Kriminelle henter ofte navn og epostadresser, og samler denne informasjonen i en liste. Denne listen omsettes til kroner og øre i undergrunnsmiljøer, og selges til mennesker som ønsker å sende ut reklame i hennes navn, sier han til Aftenposten.

At reklame som sendes til nordmenn kommer med norsk navn øker troverdigheten, påpeker han.

Vil ha tiltak

Norsis etterlyser tiltak, og mener det offentlige tar for lite initiativ. I tillegg til å anmelde saken til politiet må den fornærmede ta kontakt med en rekke ulike offentlige instanser for å bevise sin uskyld.

Norsis mener Forbrukerrådet bør følge opp slike tilfeller Seljestad har opplevd, fordi det kan være i strid med markesdføringsloven.

- Vi trenger et nasjonalt id-kompetansesenter, som kan jobbe med alle spørsmål om identitet. I tillegg er det behov for en hjelpelinje for slike som Malin. Dessuten er det akutt behov for et id-register, hvor vanlige mennesker, selskaper og bedrifter kan få bekreftet om id-en er gyldig. Da får du ryddet vekk falske og stjålne identiteter, sier Meyer.

Les om:

Sikkerhet