Dødsstraff for datakriminelle

Dødsstraff for datakriminelle

Og epost-snoking kan koste fem år fengsel ifølge en ny pakistansk lov.

Det politisk urolige Pakistan strammer opp lovene, og datakriminalitet får strengere straffemål. Det var landets minister for informasjonsteknologi, Awais Ahmad Khan, som opplyste om de nye straffesatsene, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Den tyngste straffen i den nye loven mot all slags datarelatert kriminalitet har blitt dødsstraff.

Men også lettere forseelser som å lese andres epost kan føre til en fengselsstraff opp til fem år. En slik strafferamme gjelder også for å lage destruktiv programvare eller bruk av kryptering for kriminelle handlinger.

Den nye pakistanske loven bærer tydelig preg av den politiske situasjonen, og kan også være påvirket av Washington. Økonomisk svindel anses som mye mindre alvorlig. Dette kommer frem i at det er lettere straffer for økonomisk datasvindel eller innbrudd i datasystemer. De er satt til maksimalt tre år.

Dødsstraffen rammer kriminelle og terrorister som har brukt data til hendelser som fører til menneskers død. Hvordan dette kan skje er ikke spesifisert i loven.

Ifølge ministeren for informasjonsteknologi har regjeringen tenkt nøye gjennom loven og sammenlignet den med lover i mange andre land for å veie straffemålene.

I tillegg til straffene pålegges alle nettleverandører å ta vare på loggene i minst seks måneder.

LES OGSÅ: Slik lurer du id-tyven

Les om:

Sikkerhet