- Dra ut pluggen

- Dra ut pluggen

Dra ut kabler og kontakter på datautstyr hjemme før du reiser på ferie, anbefaler eksperter.

– Vi merker godt når juli er her. Nesten en tredjedel av fjorårets totale antall lynskader ble meldt inn nettopp i juli. Det er bare et tidsspørsmål før vi får årets kaskader av lynsaker, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring i en pressemelding.

I juli slår lynet ned 45 000 ganger i gjennomsnitt. Trekk ut kontakten før du reiser på ferie, er Ifs anbefaling.

Forsikringsselskapet ber nå ferieklare nordmenn tenke på lynet mens de pakker kofferten.

Dra ut alle kabler

- Hittil i år har det vært mindre lyn og torden enn et gjennomsnittsår, men det braker garantert løs i år også når bakken har vært opphetet lenge nok. Dra ut strømkontakt og datakabler til tv og datautstyr. Da er du sikker, sier Vennesland.

Lynet kan slå ned flere kilometer unna huset ditt og fortsatt gjøre skade på grunn av overspenning i nettet. De fleste skadene som blir innrapportert til If har skjedd i PC, fjernsyn, varmepumper, frysebokser og alarmanlegg, skriver If i pressemeldingen.

– Mange glemmer at overspenning også kan oppstå i nettverkskabler og ikke bare i strømnettet. Det er ikke få som får ødelagt pc-en sin fordi internettkabelen sto plugget i veggen da lynnedslaget kom, sier Vennesland videre.

En undersøkelse TNS Gallup gjorde for If i 2008, viste at hver tredje boligeier ikke hadde installert noen form for overspenningsvern.

Mer lyn og torden

"Klimamodellene spår at været blir varmere, våtere og villere fremover", heter det i meldingen.

– Det betyr at folk også må belage seg på noe mer lyn og torden. Fremtidsværet innholder mer av de ingredienser som skal til, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef.

I et normalår registrerer Sintef 120 000 til 130 000 lynnedslag. I toppåret 2003 var antallet registrerte nedslag oppe i 210 000. Og det lyner oftest på Østlandet.

Kommuner med høyest lyntetthet:

1. Lørenskog

2. Eidskog

3. Nittedal

4. Oslo

5. Skedsmo

6. Gjerdrum

7. Oppegård

8. Ski

9. Trøgstad

10. Rælingen

Kilde: Sintef

 

Les om:

Sikkerhet