DRM-dødsdom stemte ikke

DRM-dødsdom stemte ikke

Medier verden rundt trodde RIAA mente DRM var dødt. Det viste seg å være sterkt overdrevet. Men DRM brukes lite på musikkfiler.

Saken har blitt oppdatert.

- DRM er dødt, er det ikke?

Det har Jonathan Lamy, talsmann for Recording Industry Association of America (RIAA), sagt i et intervju med Scmagazine.

Det trodde i alle fall store deler av internettverden, Computerworld inkludert, etter at nettsteder som Torrentfreak kunne vise til smakebiter fra et kommende intervju med Lamy i Scmagazine.

Nå viser det seg imidlertid at han aldri har brukt ordet "død" i intervjuet. Det han derimot skal ha sagt, er, ifølge Torrentfreaks oppdatering av saken, at DRM nesten ikke brukes på nedlastet musikk lenger.

DRM, eller Digital Rights managment som det står for, gir filer og lagringsmedier visse begrensninger i bruk, for eksempel når det gjelder mulighet for kopiering og avspilling. Målet er å forhindre piratene fra å snike til seg materialet, slik at kun brukere som betaler skal få benyttet verket.

RIAA, en rettighetsorganisasjon for musikkbransjen, har tidligere snakket varmt om kopibeskyttelsen. Da en debatt om DRMs mulighet for overlevelse blusset opp i mai i fjor, var for eksempel lederen for RIAAs teknologienhet, David Hughes, på defensiven:

- Jeg har laget en liste med 22 måter å selge musikk på, og 20 av dem krever fortsatt DRM. Enhver form for abonnementstjeneste, begrenset betaling-per-lytting eller reklame-metoder trenger fortsatt DRM. Så DRM er ikke dødt, sa han da til Cnet.

Mange kritikere

Kopisperren har vært forhatt blant mange. For eksempel har cd-er og dvd-er med beskyttelsen hatt problemer med å la seg spille på enkelte spillere.

Motstandere av DRM mener forbrukere pålegges restriksjoner, og at piratene uansett klarer å omgå sperrene. Dermed er det bare de betalende forbrukerne som taper, mener kritikerne.

Forbrukerrådet gikk i 2007 til sak mot Apples Itunes’ bruk av DRM

Les også: - Apple har ikke vært ærlige med oss

Også venstre har i Norge stilt seg kritiske til DRM. I 2007 kom partiet på landsmøtet med en uttalelse med et forslag om å rett og slett forby DRM, en uttalelse som ikke ble tatt særlig godt i mot av selskaper som Tono, Gyldendal og Kopinor, iføgle Wikipedia.

Uklar kontekst

Nå om dagen lages det knapt cd-er med DRM, og nettmusikkbutikker vraker også konseptet. Mot slutten av 2008 gikk Amazon sammen med Sony ut med DRM-fri musikk, og i januar 2009 valgte Apple og selskapets Itunes å følge i de samme fortsporene.

En annen rettighetsorganisasjon, IFPI, skriver i en rapport i år at salget av musikk skøyt i været i butikken 7Digital etter at det ble tilbudt i DRM-fritt format, og at særlig salg av hele musikkalbum økte.

Den fulle sannheten om hva Lamy egentlig sa og ikke sa, kommer i en kommende utgave av Scmagazine.

Takk til vår observante leser BjarneBu for oppklaringen om DRMs (misforståtte) dødsdom.