- Dropp Safari, bruk Opera

- Dropp Safari, bruk Opera

Mac-brukere bør dumpe Safari. Det amerikanske forbrukerrådet anbefaler i stedet den norske nettleseren.

Mac-brukere bør slutte å bruke Safari, og heller gå over til Opera eller Firefox, slår det amerikanske forbrukerrådet fast. Bakgrunnen er at Safari, som følger med Mac-operativsystemet, ikke har anti-phishing beskyttelse, skriver amerikanske Computerworld.

Tidligere har man ment at Mac har et fortrinn foran Windows i forhold til antall virus på markedet, og at det dermed er sikrere. Det viser seg at det ikke er tilfellet når det gjelder phishing.

LES OGSÅ: En million virus hittil i år

- Det er like sannsynlig at Mac-brukere som Windows-brukere blir ofre for dette. Det er ingen vesentlig forskjell mellom de to i forhold til å gi i fra seg personlig informasjon. Mac-brukernes foretrukne nettleser, Safari, har ingen beskyttelse mot dette, sier teknologiredaktør Jeff Fox i forbrukerrådets blad, Consumer Reports.

Phishing-beskyttelse ble først introdusert i Opera 9.1 desember 2006, gjennom noe de kalte svindel-beskyttelse. I Opera Software er de glad for at de nå får anerkjennelse for sin sikkerhetssatsing.

- Det er hyggelig fordi vi får uttelling på den paranoide sikkerhetsholdningen vi har hatt. Vi var tidlig ute med phishing-advarsler, nesten litt for tidlig, og nå blir det lagt merke til, sier informasjonssjef Tor Odland til Computerworld Norge.

- Det har vært et bredt bransjesamarbeid rundt dette, og vi håper at Safari og IE følger etter, sier han.

LES OGSÅ: Toppledere rundlurt av phishing

Inntil Apple legger til anti-phishing-mekanismer i Safari, anbefaler det amerikanske forbrukerrådet at Mac-brukerne holder seg unna nettleseren, og i stedet kjører de siste versjonene av Opera eller Firefox. Opera 9.5 og Firefox 3.0 har begge sikkerhetsmekanismer som advarer brukeren før hun besøker et vemmelig nettsted, som ”fisker” etter personlig informasjon som kredittkortnumre og fødselsnumre.

- Mac phishing-statistikkene var ganske interessante. Mac-brukere tror at de ikke trenger å bry seg om virus og spyware. Men epost er det svake leddet på Mac’en, sier Fox til amerikanske Computerworld.

De fleste phishing-angrep begynner med at en bruker får en epost, muligens fra noen som gir seg ut for å være en bank, som sier at brukeren skal gå inn på nettstedet og avsløre all mulig informasjon.

Selv om ikke Safari har anti-phising-funksjonalitet, finnes det likevel programmer på markedet for Mac som gjør jobben.

LES OGSÅ: Vil redusere phishing

Sikkerhet