Du er ikke anonym på nettforum

Du er ikke anonym på nettforum

Selv om du ikke bruker ditt eget navn, kan innlegg på et debattforum på nett få alvorlige juridiske følger.

Mange av oss føler seg ganske trygge på å skrive et innlegg på et debattforum med et pseudonym. Men du er like ansvarlig for det du skriver under på anonymt på et nettforum, som det du skriver eller sier i tradisjonelle medier under eget navn.

Som bruker kan du spores på både ip-adressen eller gjenbruk av pseudonymet. Selv om det juridisk ikke er enkelt kan du saksøkes for injurie eller kontraktbrudd, eller du kan risikere oppsigelse på grunn av illojalitet.

- I prinsipp er det ikke noen forskjell mellom å skrive på et debattforum som å uttale seg i andre medier. Du kan bli stilt ansvarlig for de uttalelsene du gjør på nett, sier Eirik Djønne.

Djønne er advokat i Kulturadvokatene og spesialisert på medierett, arbeidsrett, kontraktsrett, telekommunikasjonsrett og personvern.

Les også: Nettvett på debattforum

Truet med søksmål

Anastasia Katchur opplevde å få en lite hyggelig telefon etter et innlegg på et avisforum. Hun var oppgitt over arbeidssituasjonen i en norsk it-bedrift, og i et innlegg til en avisartikkel opplyste hun leserne om sine erfaringer. Hun brukte ikke sitt eget navn, men et pseudonym.

Dette ble oppdaget av bedriften, som kom fram til hvem som sto bak den negative omtalen av selskapet. Bedriften mente også at dette innlegget var i strid med taushetserklæringen kvinnen hadde underskrevet. Etter en dag fikk Katchur en telefon fra sin tidligere arbeidsgiver om at innlegget måtte fjernes. Hvis ikke, risikerte hun et søksmål.

- Jeg ba redaksjonen om å fjerne det. Jeg vet ikke hvordan de har kommet frem til at det var meg, men jeg bruker pseudonymet flere plasser på nettet. Jeg vet egentlig ikke om de kan saksøke meg, men jeg tok ikke sjansen, sier hun til Computerworld.no

Trenger politianmeldelse

Om bedriften hadde kommet langt med et eventuelt søksmål, hvis kvinnen ikke hadde innrømmet forholdet med en gang, er usikkert. Statusen til innlegg på nettet er fremdeles uavklart, særlig når det gjelder å identifisere anonyme innlegg.

For å få juridisk bevis for å identifisere noen, må man gå ganske langt. Bare et pseudonym som er brukt andre steder er ikke nok, siden hvem som helst kan bruke det.

Ved hjelp av ip-adressen kan en person bak et innlegg avsløres, men dette er heller ikke enkelt. Det er i stor grad avhengig av sikkerhetsløsningen til nettsiden forumet er på, og nettleverandørene, om man kan spore opp den opprinnelige brukeren.

- Det er i utgangspunktet kun politiet som på begjæring kan få tilgang til å få vite hvem som står bak en ip-adresse. Dette kan baseres på en politianmeldelse. Det er veldig strenge regler rundt informasjon om nettbruk og hvem som står bak en ip-adresse, også når informasjonen skal brukes i en privatrettslig - eller straffesak, sier Atle Årnes i Datatilsynet.

Og Norges største nettleverandør, Telenor, har soleklare regler at ingen får informasjon om ip-adresser med mindre politiet ber om det.

- Vi gir aldri noe fra oss, med mindre det går gjennom politiet. Vi får mange henvendelser av både private og bedrifter, som ønsker å få vite hvilken ip-adresse som ligger bak en anonym bruker. Men vi er veldig klare på dette, selv om det er situasjoner du gjerne hadde oppgitt dette. Men i de tilfellene er det heller ikke vanskelig å få en politianmeldelse, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

Injurie og illojalitet

I tillegg til dette er spørsmålet om redaktørsansvar på nettinnlegg ikke avklart. Svært mange debattfora er fritt tilgjengelige og kontrolleres ikke, eller nesten ikke, av redaksjonen. Dermed kan mange brenne seg på innlegg de kanskje ikke burde ha skrevet.

- Skadepotensialet er stort. Du kan bli stilt ansvarlig for alt du skriver med hensyn til injurie, eller når det gjelder illojalitet av en arbeidstaker overfor bedriften. Så hvis man skriver noe, må man ta høyde for det, selv om man skriver under et falskt navn, sier Djønne.

Les også: Nettvett på debattforum

Sikkerhet