Du er omringet av falkeøyne

Du er omringet av falkeøyne

Norsk tele- og datatrafikk blir overvåket uansett hvor vi vender oss. PT-direktør Willy Jensen mener vi må passe oss for hva vi sier.

I sommer innførte Sverige sin overvåkningslov, som gir landets etterretningstjenester muligheten til å snoke i all tele- og datatrafikk som går over landets grenser. Dette berører Norge hardt.

Internasjonal telefoni og datatrafikk går i all hovedsak gjennom Sverige, gjennom landbaserte samband som opereres av Telenor og Banetele. Ifølge teleeksperter som Computerworld har vært i kontakt med, er det snakk om 50 til 70 gigabit per sekund med data i total kapasitet. Det er mye informasjon som sendes via våre svenske naboer.

Det er en situasjon som norske myndigheter på langt nær er glade for.

- Pass på hva dere sier, sier direktør for Post- og teletilsynet, Willy Jensen.

- Det er en beklagelig situasjon, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Omringet

For å unngå den svenske overvåkningen kan man tenke seg å legge trafikken til London, et av verdens sentrale knutepunkt for tele- og datatrafikk. Post- og teletilsynet (PT) peker på undersjøisk kabel som et alternativ, det vil si å rute trafikken gjennom fiberkabler fra Stavanger til London.

- Vi vil kunne levere den kapasiteten som kreves, med noen oppgraderinger i nettet vårt, sier administrerende direktør Harald Nordstrand i North Sea Communications (NSC).

LES OGSÅ: Norske myndigheter maktesløse mot svensk spionlov

Problemet er likevel ikke løst. Selv om all norsk trafikk skulle gå til London, er det ikke grunn til å tro at nordmenn likevel slipper unna overvåkningen.

Storbritannia er med i Echelon-alliansen, flere land som samarbeider om utveksling av etterretningsinformasjon som er innhentet fra elektronisk kommunikasjon. Ifølge PT baserer Echelon seg på samme metoder som svenskene vil bruke, og gjelder total overvåkning, det vil si at det omfatter telefonsamtaler, sms, faks, epost og internettrafikk.

- Stort sett alle land har overvåkning i en eller annen form, men svenskene har vært veldig åpne om det, sier Jensen i PT.

Norge er med andre ord tvunget til å bruke tilgangen til land med overvåkningsmuligheter.

Truer ytringsfriheten

Den norske regjeringen ba PT og Datatilsynet om å lage rapporter på hva den svenske overvåkningsloven ville bety for Norge.

Datatilsynet er bekymret for personvernet og ytringsfriheten i en verden der muligheten for å ha sin egne, private sfære blir mindre og mindre. Tilsynet bruker sosiologiske analyseverktøy for å finne ut av hvordan det påvirker hvordan folk kommuniserer.

- Det er overveiende sannsynlig at dette vil påvirke kommunikasjonen. Folk blir opptatte av å tenke på hva de sier, fordi de tenker på hva myndighetene tror de driver med. Dette vil kunne kjølne ytringsfriheten, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

LES OGSÅ: Sverige endrer storebror-lov

Han peker på at de aller fleste ikke har noe å skjule, og dermed ikke føler at de har noe problem med overvåkningen. Samtidig er det de som har sterkere og annerledes meninger enn andre, som kan føle seg truet og et mål for overvåkning.

- Noen grupper har synspunkter som ikke er mainstream, og de tenker ekstra godt over hva kriteriene er for å være i søkelyset. Det kan påvirke hva man sier og skriver til hvem, sier Aanensen.

Han peker på at det er folk med annerledes tanker som vi kan takke for mye av det demokratiske systemet vi nyter godt av i Norge i dag.

Denne artikkelen er et utdrag av en av nyhetssakene i Computerworlds papiravis.

LES OGSÅ: Sverige innfører snokelov

Les om:

Sikkerhet