Dyrt å gjenfinne data etter pc-krasj

Dyrt å gjenfinne data etter pc-krasj

Ibas krevde 28.000 kroner fra Frode Smith for data fra ødelagt pc.

Det norske sekskapet Ibas, som blant annet driver med datarekonstruksjon, tar godt betalt for sine tjenester. Det kan bli svindyrt hvis man ikke ha en god bakcup når pc-en kveler.

Det opplevde Frode Smith. Pc-en hans ga opp etter en vinter med mye jobb, og uten forsvarsel, skriver Dagens Næringsliv.

- Alt var borte. Uansett hva jeg gjorde, skjedde det absolutt ingenting, sier han til DN.

Dyrere enn advokater

Det ble en dyr affære. Smith tok pc-en først til Elkjøp, men serviceavdelingen i selskapet hadde ingen sjanse å finne dataene.

Deretter sendte Smith pc-en til Ibas, og noen dager senere fikk han beskjed om at inholdet på pc-en var funnet. Gleden forsvant derimot da fakturaen falt ned i postboksen. Det hele kostet 28.000 kroner.

- De har jo en timepris som er overgår den beste advokaten i byen, sukker Smith.

Vurdering

Til tross for prisen, er han glad han fikk tilbake innhholdet. I forhold til det tapte var det en grei regning å betale, mener han.

Avdelingssjefen for datarekontstruksjon, Øyvind Nyland, innrømmer at det kan bli dyrt å ha en pc med samarbeidsvegring. Selskapet, som er heleid av amerikanske Kroll Ontrack og har hovedkontor på Kongsvinger, tar opptil 1500 kroner per time for å grave frem data i en ødelagt pc.

Dermed er det en vurderingsspørsmål om hvilke pc-er bør behandles.

- Det første man gjør når datamaskinen er ødelagt, er derfor å tenke over hva slags verdier man har liggende der, sier han til avisa.

Les om:

Sikkerhet