Et sviende tegn på suksess

Et sviende tegn på suksess

KOMMENTAR: Mac vinner markedsandeler. Men økt popularitet har også en sviende virusbelønning.

I et innlegg på supportsidene sine advarer Apple om at virus og annen skadelig kode på nettet også må tas alvorlig av Mac OS-brukere.

Dette er ikke et utsagn om at Mac plutselig har blitt spesielt usikkert, eller at dette er en "ny funksjonalitet" i Mac OS. Det er først og fremst et tegn på at Mac vinner markedsandeler. Økt popularitet har også en sviende virusbelønning.

Grunnen er veldig enkel: Moderne sikkerhetsangrep mot en it-systemplattform henger sammen med gevinst, sjansene for å lykkes og hvor mange man kan ramme. Moderne angripere er sofistikerte digitale jegere. Og de benytter en bred angrepspakke - fra ren svindel og bedrageri til utpressing og kidnapping. På en digital arena. Virus er bare én type angrepsbærer.

"Sikre" og uforsiktige

Selv om det er mulig å utføre angrep med skadelig kode mot Mac-plattformen, så er ikke dette utbredt. Men stadig flere bruker Mac OS-plattformen, og de bruker den som de fleste andre bruker pc: Til å surfe på nettet. Laste ned filer. Netthandle. Være aktive i sosiale nettverk og nettsamfunn. Skrive dokumenter. Utveksle dem, og annen informasjon.

I disse bruksarenaene er det i første omgang digitale trusler som retter seg mot brukeren, uavhengig av plattform. Opplysninger som kan samles til et identitetstyveri. Kredittkortinformasjon. Skadelig kode i en "uskyldig" fil. Og økt mengde Mac-brukere er lukrative for nettkriminelle, fordi dette er it-brukere som er fortalt de er sikre. Og dermed blir svært uforsiktige.

Det er heller ikke i andre omgang at selve mac-plattformen er angrepsmål. Målet er alle andre. Windows- og Linux-brukere har Mac-brukere i sine digitale kontaktnett, og utveksler informasjon med dem. Siden vi av ulike grunner stoler på dem, naturligvis. Og dermed er det åpent for at vi overfører skadelig kode fra Mac-brukeren til plattformen vi bruker, gjennom dokumenter, deling av filer, epost eller direktemeldingsklient.

Forebered dere!

Mac OS blir en parasittbærer, og mangelen på sikkerhetsverktøy og -bevissthet gjør at en økende mengde Mac-brukere blir en økende sikkerhetstrussel. Windows er ikke lenger en spesielt usikker plattform som sådan. Grunnen til at det konstant er høyt støynivå rundt Windows og sikkerhet, er en dårlig forhistorie og at operativsystemet er enormt utbredt. Og som en logisk følge er den enormt populær som arena for sikkerhetsangrep.

Det virkelig nifse kommer først etter at de første store og vellykkete angrepene mot Mac-brukere er gjort. Da vil interessen stige blant nettkriminelle for å se om Mac-plattformen kan ha større svakheter enn de som er kjente. Med økende trusselnivå også der.

Mac-brukerne kan foreløpig nyte sitt gode design av maskin- og programvare, og vite at den foreløpig er trygg. Men det er like greit å være forberedt på at når Mac blir mainstream, får du mainstream-trusler. Dette vet Apple.

Dette må Mac-brukerne være forberedt på, og sikre mac-ene sine. For i verste fall blir Mac en ny, konkret sikkerhetstrussel mot Windows-brukere.

Sikkerhet