Etterforsker vil ha lagringsdirektiv

Etterforsker vil ha lagringsdirektiv

Har epostadressene, får ikke navnene. - Tull, mener mange.

En mann i 30-årene i Salten, nær Bodø, har forgrepet seg på en rekke mindreårige gutter fra åtte år og oppover.

Men politiet sliter i etterforskningen, melder Dagsavisen.

Mannen kontaktet barna blant annet gjennom MSN Messenger. Politiet har lister over epost-adressene til barna, men sliter med å finne ut hvem som skjuler seg bak adressene. I bare 20 av de 50 sakene har politiet klart å knytte navn til adresse. Blant annet fordi nettleverandørene ikke lagrer trafikkdata i mer enn 21 dager, ifølge etterforskerne.

Ser ingen ulemper

- Hvis datalagringsdirektivet hadde vært vedtatt, ville denne saken hatt et dramatisk mye større omfang, sier ikt-etterforsker Lars-Eirik Nilssen i Salten politidistrikt til Dagsavisen.

Med datalagringsdirektivet kan trafikkdata lagres mye lenger, og kunne hjulpet politiet med å finne epost-adressenes eiere, mener Nilssen.

- Jeg har vridd hodet og prøvd å tenke gjennom negative konsekvenser av datalagringsdirektivet, men kan ikke se at de veies opp av alle fordelene. Barna som har vært utsatt for overgrepene trenger å bli funnet for å få hjelp og støtte, sier Nilssen til avisen.

Lurte 1000 gutter

Den aktuelle overgriperen har blant annet utgitt seg for å være en 15 til 16 år gammel jente.

Dermed har han fått mindreårige gutter til å kle av seg og gjøre seksuelle handlinger forran webkamera.

Denne metoden har han brukt på rundt 1000 gutter, ifølge Dagsavisen. Han har også fått gutter hjem til seg, for så å forgripe seg på dem.

"Tull"

Mange engasjerte på Twitter kaller Nilssens uttalelser for "tull og skremselspropaganda", og mener man burde kunne finne epostenes eiere på andre måter.

Styremedlem Knut Johannessen i Stopp Datalagringsdirektivet påpeker også overfor Computerworld at et datalagringsdirektiv ikke hadde hjulpet etterforskerne, ettersom tjenester som Hotmail ikke rammes av dette.

- Dermed faller jo hele poenget til ikt-etterforsker Nilssen bort, mener Johannessen.

Er slike saker en god grunn til å innføre datalagringsdirektivet? Si din mening under, stem over!

Les om:

Sikkerhet